‘Digitale tweeling’ kan pijn bij knie-artrose helpen verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 sep 2018

Heel misschien maakt de orthopeed in de toekomst een digitale tweeling van u. Aan de hand van uw evenbeeld kan hij op het computerscherm heel nauwkeurig zien hoe u uw spieren en kniegewrichten gebruikt. Dit moet leiden tot bewegingsadviezen die de slijtage van het kraakbeen verminderen. Toekomstmuziek? In Australië wordt deze techniek nu al toegepast.knie-artrose

Een Australische onderzoeker heeft een computersimulatie ontwikkeld die moet leren om slimmer te oefenen bij knie-artrose. Dr. Claudio Pizzolato maakt een computeravatar of ‘digitale tweeling’ van individuele patiënten om te zien hoe de spieren en kniegewrichten werken.

“Dit om beter te kunnen begrijpen hoe mensen hun spieren en gewrichten gebruiken,”

aldus de specialist, die verbonden is aan de Gold Coast Orthopedic Research Alliance van de Griffith Universiteit.

Computerscherm

De digitale tweeling is gepersonaliseerd met behulp van medische scantechnieken. Dit maakt het mogelijk om in real-time de krachten te berekenen die tijdens het lopen op de knie worden uitgeoefend.

“Op het computerscherm kunnen we precies zien wat er gebeurt,”

legt Pizzolato uit.

“Op basis van deze informatie kunnen we de patiënt een persoonlijk trainingsprogramma geven, zodat het bewegen op een vriendelijker manier voor de kniegewrichten verloopt.

Hij hoopt dat dankzij deze nieuwe technologie niet alleen de pijn zal verminderen, maar ook de ontwikkeling van knie-artrose vertraagd of voorkomen kan worden.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.