Stevig doorwandelen vermindert risico op invaliditeit bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 apr 2019

Ouderen met artrose vinden het vaak moeilijk om in beweging te blijven. Amerikaanse onderzoekers adviseren nu om slechts één uur per week stevig door te wandelen. Dit is een voor iedereen overzichtelijk doel wat helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

Stevig doorwandelen artrose
Slechts één uur per week van stevig doorwandelen – alsof u te laat bent voor een afspraak of een trein probeert te halen – voorkomt invaliditeit bij oudere mensen met knie-artrose, heupartrose, of artrose in de enkel of voet-artrose. Dat meldt de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

“Dat is minder dan 10 minuten per dag om de onafhankelijkheid te behouden,”

zegt hoogleraar Preventieve Geneeskunde Dorothy Dunlop.

“Deze lage drempel kan inactieve senioren motiveren om een meer actieve levensstijl te gaan volgen.”

Minder mobiliteitsstoornissen

Uit de studie bleek dat wekelijks een uur matige tot zware lichamelijke activiteit oudere volwassen helpt om de dagelijkse taken zelfstandig uit te blijven voeren. Van aankleden tot boodschappen doen en van douchen tot tijdig de straat oversteken voordat het stoplicht op rood springt. Het wekelijks trainingsuur verminderde het risico op mobiliteitsstoornissen met maar liefst 85 procent. Bovendien namen problemen met de ochtendroutine – zoals uit bed stappen, douchen en aankleden – met 45 procent af.

Haalbaar doel

“Wij hopen dat de bevindingen van onze studie oudere mensen met artrose motiveert om meer te gaan bewegen. Eén uur per week is te overzien voor ouderen die inactief zijn. Bovendien is het voor iedereen een haalbaar doel om naar toe te werken,”

aldus Dunlop.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties