Effect toevoeging lage dosering prednison aan RA-behandeling Europees onderzocht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 aug 2016

prednison lage dosering reumaOnlangs is een Europees wetenschappelijk onderzoek gestart naar het effect van toevoeging van een lage dosering prednison aan de standaardbehandeling van reumatoïde artritis. Er wordt o.a. gekeken naar effecten, kosten en veiligheid. Dit onderzoek wordt gecoördineerd door het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Inmiddels zijn de eerste deelnemers van 65 jaar en ouder van start gegaan met deze nieuwe aanpak.

Bijwerkingen

Prednison is in een hoge dosering effectief tegen de ziekteverschijnselen en gewrichtsschade als gevolg van reumatoïde artritis. Net als veel andere medicijnen, gaat het gebruik van prednison gepaard met bijwerkingen. Het gaat o.a. om hoge bloeddruk, diabetes, botontkalking, staar en toename van lichaamsgewicht. Dit geneesmiddel werkt nog steeds goed wanneer het in lage doseringen wordt gegeven in combinatie met andere reumamedicijnen. Er treden dan minder bijwerkingen op.

Bestaande behandeling

Tijdens dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een lage dosering van 5 mg prednison per dag. De andere deelnemers krijgen een placebo. Dus een medicijn zonder werkzame stof. In beide gevallen wordt het middel naast de bestaande behandeling gegeven. De patiënt, behandelend arts en onderzoeker zijn tijdens het onderzoek niet op de hoogte tot welke groep de deelnemer behoort. Dus het is niet bekend of de prednison wel of niet is ingenomen door de patiënt. Dat wordt pas na afloop van het onderzoek ge-deblindeerd.

Informatie verzameld

Na de onderzoeksperiode van 2 jaar wordt de onderzoekmedicatie in 3 maanden langzaam afgebouwd en gestopt. Het unieke van dit onderzoek is de inbedding in de praktijk: de gewone geneesmiddelbehandeling loopt door, en bijna alle informatie wordt verzameld tijdens de standaard zorg van de patiënt. Aan dit onderzoek doen 30 ziekenhuizen in acht Europese landen mee.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 8   Gemiddelde:  3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties