Kan eiwit ANP32A de ontwikkeling van artrose voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 okt 2018

Het eiwit ANP32A speelt mogelijk een rol bij het voorkomen van artrose. Het maakt een specifiek enzym aan dat het kraakbeen beschermt tegen slijtage. Belgische onderzoekers ontdekten lagere niveaus van dit eiwit in weefselmonsters van muizen en mensen met artrose.

Artrose voorkomen

ANP32A

Onderzoekers van de KU Leuven in België denken een eiwit gevonden te hebben, dat de ontwikkeling en progressie van artrose kan voorkomen. Het gaat om ANP32A die een belangrijke rol speelt bij het delen en vermenigvuldigen van cellen. Daarnaast stelden zij vast, dat een specifieke antioxidant de activiteit van dit eiwit kan verhogen, waardoor het kraakbeen wordt beschermd tegen afbraak.

Drinkwater

De onderzoekers merkten op dat de niveaus ANP32A significant lager waren in weefselmonsters van zowel mensen als muizen met artrose. Dat was een reden op dieper in de functie van dit eiwit te graven. Ze deden proeven met muizen die geen ANP32A aanmaakten, waardoor ze artrose ontwikkelden. Vervolgens werd het effect van het antioxidant N-acetyl-cysteïne (NAC) getest door het toe te voegen aan drinkwater. De symptomen van artrose namen af en de slijtage aan het kraakbeen leek te stoppen.

Meer factoren

De Belgische onderzoekers gingen nog dieper graven om te achterhalen hoe ANP32A artrose kan stoppen. Ze ontdekten dat dit eiwit de niveaus van het ATM-enzym verhoogt. Dit enzym speelt een belangrijke rol in de verdediging van de cellen tegen oxidatieve spanning. Met andere woorden: als ANP32A niet aanwezig is, dan is er minder ATM aanwezig om vrije radicalen op te ruimen die schade aan het kraakbeen veroorzaken. Deze taken worden dan overgenomen door het antioxidant N-acetyl-cysteïne. De auteurs van deze studie maken wel duidelijk, dat er nog veel werk aan de winkel is voordat NAC als behandeling bij artrose kan worden ingezet. Zij vermoeden dat meer factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van deze gewrichtsaandoening. Het team in Leuven gaat daar nu verder naar op zoek.

Bronartikel

Een samenvatting van het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.