Veel Engels onderzoek naar oorzaak en behandeling fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 jun 2021

Naar de oorzaak en behandeling van fibromyalgie wordt veel onderzoek gedaan. De Engelse Reumavereniging steekt er veel geld en energie in. Deze organisatie financiert meerdere onderzoeken die door universiteiten worden uitgevoerd. In dit artikel geven wij u de stand van zaken.


Versus Arthritis – de Engelse tegenhanger van ReumaNederland – financiert veel onderzoeken om de behandeling van patiënten met fibromyalgie te verbeteren. Dit is een langdurige aandoening die gepaard gaat met pijn over het hele lichaam. Daarnaast kan er een breed scala aan andere symptomen voorkomen, zoals slaapproblemen, vermoeidheid en concentratiestoornissen. In tegenstelling tot artrose en reumatoïde artritis is de pijn niet het gevolg van problemen met de gewrichten, botten of spieren. Aangenomen wordt dat de klachten worden veroorzaakt doordat het zenuwstelsel de pijnsignalen niet goed kan beheersen. Hieronder enkele hoogtepunten uit het Engelse onderzoek naar fibromyalgie.

Onderzoek oorzaak fibromyalgie

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de chronische pijn verband houdt met verschillen en veranderingen in het functioneren van de hersenen. Het vermoeden is dat de signalen van verschillende zintuigen – zoals zicht, aanraking en geluid – anders worden geïnterpreteerd. Mensen met fibromyalgie kunnen ook veranderingen ervaren in de manier waarop ze de ruimte rondom hun lichaam waarnemen. De Anglia Ruskin University gebruikt virtual reality lichaamsillusies om interacties tussen de hersenen en lichaam te onderzoeken. Dit moet meer inzicht geven in hoe de hersenen signalen verwerken en het lichaam waarnemen. En of dit van patiënt tot patiënt kan verschillen.

Onderzoek pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie

Studies suggereren dat mensen met fibromyalgie problemen kunnen hebben met de ‘vecht- en vluchtreactie’ van hun lichaam op stress. Bloedmonsters van mensen met fibromyalgie kunnen ook verhoogde tekenen van ontsteking vertonen in vergelijking met mensen zonder de aandoening. De Universiteit van Sussex onderzoekt hoe de hersenreacties op pijn en vermoeidheid worden beïnvloed door het vermogen van het lichaam om de vecht- of vluchtreactie te beheersen en door een toename van ontstekingen. Deze studie kan helpen om beter te begrijpen waarom mensen met fibromyalgie pijn en vermoeidheid ervaren.

Onderzoek diagnose fibromyalgie

Eerder onderzoek heeft bevestigd dat bij ongeveer de helft van de mensen met fibromyalgie kleine zenuwvezels (de pijngenererende zenuwen) beschadigd zijn. Dit kan momenteel alleen worden vastgesteld met behulp van huidbiopsieën in gespecialiseerde centra. Deze dunne zenuwvezels zijn te zien in de ogen. De Universiteit van Liverpool ontwikkelt een nieuw type oogtest om zenuwbeschadiging van dunne vezels te identificeren en te bestuderen.

Nieuwe behandelingen fibromyalgie

Er is nog geen enkele effectieve behandeling voor fibromyalgie, dus het vinden van nieuwe en betere therapieën is belangrijk om de pijn te verminderen. De Universiteit van Manchester onderzoekt een nieuwe behandeling die ‘Pe Tra’ wordt genoemd. Patiënten moeten eenvoudige computertaken – een soort van hersentraining – voltooien. Deze zijn ontwikkeld om de problemen die aan fibromyalgie ten grondslag liggen aan te pakken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.