EU stimuleert ontdekking nieuwe reumamedicijnen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 sep 2015

Molecuul tegen artroseFarmaceutische bedrijven en onderzoekers aan universiteiten hebben in de loop der jaren honderdduizenden chemische stoffen ontdekt. Dit leidt niet altijd tot een nieuw geneesmiddel bij een bepaalde ziekte. De Europese Unie heeft een groot project opgezet om deze stoffen te testen op allerlei ziektes, waaronder reumatische aandoeningen. Dit brengt de ontwikkeling van nieuwe reumamedicijnen een stap dichterbij.

Het Nederlands Top Instituut Pharma coördineert in ons land dit groots opgezette project. Wetenschappers kunnen een testvoorstel bij deze organisatie indienen. Het Reumafonds heeft reumaonderzoekers opgeroepen om vooral gebruik te maken van deze unieke mogelijkheid. Voor dit onderzoek worden de meest geavanceerde laboratoriumtechnieken ingezet. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd honderdduizenden chemische stoffen te testen op ziektes die wetenschappers aandragen. Het is de bedoeling dat er per ziekte een Top 50 wordt samengesteld. Deze bestaat uit chemische stoffen die de meeste kans bieden om er een nieuw en succesvol medicijn mee te ontwikkelen.

Meer samenwerking

De zeven grootste farmaceutische bedrijven van Europa hebben 300.000 chemische stoffen beschikbaar gesteld om te laten testen. Dit zijn stoffen die nog niet geleid hebben tot een medicijn. Ook universiteiten en kleinere farmaceutische bedrijven zullen de door hen ontdekte stoffen overdragen. Dit mag een unieke ontwikkeling genoemd worden, omdat farmaceutische bedrijven nieuw ontwikkelde stoffen altijd voor zichzelf willen houden. Nu dringt eindelijk het besef door, dat meer samenwerking sneller leidt tot nieuwe medicijnen en behandelingsmogelijkheden. Het Reumafonds is zeer blij met deze ontwikkeling. “Wij vinden als Reumafonds al langer dat ideeën voor nieuwe behandelingen soms te lang blijven liggen”, zegt Ingrid Lether, manager Onderzoek en Innovatie. “Dat de EU dit initiatief heeft genomen, is heel belangrijk voor de komst van nieuwe reumamedicijnen.”

Op de hoogte blijven?

Via de contactpagina kunt u aangeven dat u zich wilt abonneren op de nieuwsbrief. Als u dat doet, houden we u automatisch iedere maand op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties