Favoriete muziek pijnstillend tijdens en na operatie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 okt 2015

andre rieu tegen pijnKrijgt u binnenkort een nieuwe heup of een nieuwe knie? Vraag dan aan de orthopedisch chirurg om uw favoriete muziek in de operatiekamer te draaien. Als u naar Frans Bauer, André Rieu of Abba luistert, heeft u minder pijn en angst tijdens en na de operatie.

Zeer effectief

Dit blijkt uit een onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen. Wetenschappers analyseerden 73 studies met in totaal 7000 deelnemers. Tijdens de operatie waren de patiënten geheel of gedeeltelijk verdoofd. Tijdens de ingreep werd hun favoriete muziek gedraaid. Zelfs bij een volledige narcose bleek dit zeer effectief.

Playlist

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de patiënten minder pijn en angst hadden tijdens en na de operatieve ingreep. Ze vinden het opvallend dat chirurgen de voordelen van muziek nauwelijks inzetten tijdens een operatie. Zij adviseren patiënten dan ook om voortaan een muziekspeler mee te nemen naar de operatiekamer. Het is voor het ziekenhuis een goedkoop kalmerend middel. Bovendien kan er flink bespaard worden op pijnstillers. De wetenschappers hebben een speciaal kussen ontwikkeld met ingebouwde speakers. Vlak voor de operatie kan de patiënt een playlist uploaden en luisteren naar zijn of haar favoriete muziek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties