Functionele beperkingen ruim voor diagnose reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 mei 2019

Problemen met aankleden, lopen en douchen? Het kan heel goed zijn dat reumatoïde artritis haar schaduw vooruitwerpt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt, dat functionele beperkingen al één tot twee jaar voor de diagnose kunnen optreden. Stel uw arts op de hoogte als u hinder ondervindt in het dagelijks leven, is het advies.

Fucntionele beperkingen reumatoïde artritis
Eén tot twee jaar voordat een patiënt met reumatoïde artritis gediagnosticeerd wordt, ontstaan er al problemen met dagelijkse activiteiten. Volgens een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic ondervinden mensen dan al hinder bij het eten, aankleden en lopen.

“Dit is een nieuwe bevinding die behoorlijk intrigerend is,”

zegt reumatoloog Elena Myasoedova.

“Er ontstaan dus al functionele beperkingen ruim voor dat zorgverleners daadwerkelijk de diagnose stellen.”

Ziekteverloop

Dit is de eerste studie die aantoont dat functionele beperkingen één tot twee jaar voor de diagnose reumatoïde artritis zich manifesteren. Deze bevinding suggereert, dat problemen met de dagelijkse activiteiten al vroeg in het ziekteverloop beginnen.

“Dit toont het belang van een vroege behandeling bij reumatoïde artritis aan. Stel daarom uw arts op de hoogte als u hinder ondervindt bij het uitvoeren van uw dagelijks activiteiten. Zo kunt u er voor zorgen dat u eerder de hulp krijgt die u nodig heeft,”

aldus Myasoedova.

Vroege artritis

Symptomen van reumatoïde artritis zijn gewrichtspijn of zwelling. Ruim 40 procent van de patiënten ervaart klachten waarbij de gewrichten niet betrokken zijn, zoals vermoeidheid, koorts en verminderde eetlust. Vroege reumatoïde artritis heeft de neiging om eerst de kleinere gewrichten te treffen. In de meeste gevallen treden de symptomen op in dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties