Gemiddelde artrosepatiënt bestaat niet

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jun 2018

De gemiddelde artrosepatiënt bestaat niet. Daarom moet een ‘gewricht-op-een-chip’ gaan helpen om medicijnen te ontwikkelen die beter zijn afgestemd op individuele patiënten. Dat zegt Ingrid Meulenbelt, hoogleraar bij de afdeling Biomedical Data Sciences van de universiteit van Leiden.

Gemiddelde artrosepatiënt bestaat niet

Farmaceutische industrie

Van het onderliggende ziektepatroon dat tot artrose leidt, is inmiddels veel kennis opgebouwd. Maar volgens Meulenbelt is dit nog niet vertaald naar medicijnen die de afbraak van kraakbeen vertragen, stoppen of voorkomen.

“De farmaceutische industrie zoekt naar een medicijn voor de gemiddelde artrosepatiënt. Die bestaat niet,”

aldus de hoogleraar.

“Artrose ontstaat door verschillende oorzaken. En deze aandoening uit zich bovendien op verschillende manieren. Die diversiteit willen we nu in kaart brengen.”

Wisselwerking

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven heeft Meulendijk een gewricht-op-een-chip ontwikkeld. Deze chip heeft twee ruimtes die met elkaar verbonden zijn. De een wordt gevuld met kraakbeencellen en de ander met botcellen. De onderzoekers kunnen de twee weefsels afzonderlijk bestuderen, maar ook hun wisselwerking. Ook kunnen ze vrouwelijke hormonen toevoegen of de belasting van de gewrichten nabootsen door met minuscule hamertjes op de cellen te slaan.

Genetische opmaak

“Eveneens zijn we in staat om de genetische opmaak van de cellen te veranderen. Zo kunnen we de rol van erfelijke risicofactoren nader bestuderen. Zo kunnen we zien waar het mis gaat met het kraakbeen. Dat kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen,”

zegt Meulenbelt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.