Gewichtsverlies kan knie-artrose vertragen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 mei 2017

Mensen met overgewicht die in 48 maanden drastisch afvallen, tonen een significant lagere slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Californië. Het effect is het sterkst bij mensen die tien procent of meer van hun lichaamsgewicht verliezen.

Risicofactor

Overgewicht is een risicofactor voor knie-artrose. Het extra gewicht drukt zwaar op de gewrichten en het kraakbeen. Daarnaast kunnen bij mensen met meer lichaamsgewicht hogere bloedspiegels van ontstekingsfactoren ontstaan. Daardoor neemt het risico van knie-artrose toe.

Slijtage vertraagd

Het onderzoeksteam onderzocht de relatie tussen gewichtsverlies en de progressie van kraakbeenslijtage bij 640 zwaarlijvige mensen. Alle deelnemers hadden aanleg om artrose te ontwikkelen of hadden deze aandoening al in een milde tot matige vorm. Patiënten met 5 procent gewichtsverlies hadden minder slijtage aan het kraakbeen in vergelijking met de deelnemers die niet waren afgevallen. In de groep die 10 procent van het lichaamsgewicht had verloren, was de degeneratie van het kraakbeen nóg meer vertraagd.

Bron

U kunt het volledige (Engelstalige) onderzoeksartikel opvragen bij de redactie. Vermeld daar dan bij dat het gaat om het artikel over gewichtsverlies. Een korte samenvatting van het onderzoek is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.