Artrose en reumatoïde artritis: Meer begrip bij gewrichtsklachten door gericht te klagen

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Klaagt u wel eens over gewrichtspijn? Uit een Amerikaanse enquête blijkt dat 88 procent van de mensen met artrose en reumatoïde artritis dit niet doen. “Niemand begrijpt toch wat ik voel,” is een veelgehoord argument. Volgens een Amerikaanse psycholoog kweekt u meer begrip in uw omgeving door gericht te klagen.

En zó doe je dat volgens een Amerikaanse psycholoog

Chronische gewrichtspijn is één van de meest ellendige symptomen van artrose en reumatoïde artritis. Het houdt u een groot deel van de dag – en mogelijk ook nacht – bezig en zorgt vaak voor veel beperkingen bij uw dagelijkse activiteiten. Het is dan ook heel normaal, dat u regelmatig aan familie, vrienden, kennissen en collega’s laat weten hoeveel pijn u eigenlijk wel heeft. Daarbij bent u ongetwijfeld in situaties terecht gekomen, waarin dit aan dovemans-oren is gericht. “Altijd maar dat geklaag over die pijn in de gewrichten,” hoort u de ander denken. U voelt zich daardoor alleen staan met al uw ellende. En dat maakt dat rotgevoel alleen maar erger. Volgens een Amerikaanse psycholoog kan u meer bereiken door op de juiste manier te klagen. Dat noemt hij ‘gericht klagen’.

“Huil als ik alleen ben”

Onze Amerikaanse collega’s van CreakyJoints stelden onlangs op hun Facebookpagina de vraag hoe de volgers met chronische gewrichtspijn omgaan: “Verbijt u de pijn in het openbaar uit angst dat andere mensen denken dat u teveel klaagt?”
De uitslag van deze poll kan best verbazingwekkend worden genoemd. Maar liefst 88 procent van de 857 respondenten beantwoorden deze vraag met ‘ja’. Een kleine greep uit de reacties:

  • “Ik draag altijd een masker om mijn pijn te verbergen”
  • “Als ik mijn pijn niet bagatelliseer, zou ik over niets anders praten”
  • “Niemand begrijpt hoe je je voelt met chronische gewrichtspijn. Waarom zouden anderen zich dan zorgen om je maken?”
  • “Iedereen kent me als een vrolijk persoon. Maar als ik alleen ben, huil ik veel.”
  • “Klagen zal niets veranderen, omdat andere mensen geïrriteerd raken als ik over mijn gewrichtspijn begin.”

Opkroppen slecht voor gezondheid

“Ik hoor het vaak dat mensen niet met hun directe omgeving willen of kunnen praten over hun chronische gewrichtspijn,”

zegt psycholoog Jeffrey Wentzel uit New York.

“Als u dagelijks moet leven met pijn en de andere symptomen van artrose of reumatoïde artritis, dan is het best begrijpelijk dat u zo min mogelijk probeert te klagen. U wilt toch immers niet gezien worden als die eeuwige zeurpiet? Bovendien gaat u er van uit, dat anderen toch niet zullen begrijpen wat u precies doormaakt. Maar het opkroppen van uw gevoelens is écht slecht voor uw gezondheid. Als u zich opsluit in uzelf, dan kan dat invloed hebben op uw slaap, energie en humeur. U zou daardoor de pijn zelfs intenser kunnen gaan voelen.”

Volgens Jeffrey Wentzel is ‘gericht klagen’ de sleutel om meer aandacht voor uw gewrichtsklachten te kunnen krijgen.

“Dat is iets anders dan gewoon klagen. Zie het meer als openhartigheid tegenover de mensen in uw leven die écht om u geven.”

Wat doet de gewrichtspijn écht met u?

Als u alleen maar klaagt over uw gewrichtspijn, dan heeft u niets nieuws te vertellen. Zo’n gesprek zal u dus niets opleveren. De bedoeling van ‘gericht klagen’ is, dat u zich op de een of andere manier beter gaat voelen. Volgens de Amerikaanse psycholoog is dan praten over de emotionele kant van uw reumatische aandoening een manier die wel een voor u een positief resultaat kan opleveren.
Wentzel:

“Alleen maar vertellen hoe erg uw pijn in de rug, knie of handen is? Dingen opsommen die u allemaal niet meer kunt doen? Als dit uw enige verhaal is, dan hoeft u niet altijd erop te rekenen, dat mensen zich voldoende in uw situatie kunnen inleven. Om meer begrip te krijgen, moet u proberen af te dalen naar een dieper niveau. En dat doet u door te vertellen wat de pijn écht met u doet. Bijvoorbeeld dat u zich hulpeloos, eenzaam en verdrietig voelt. Door op een meer emotionele manier over uw gewrichtspijn te praten, raken anderen meer bij u betrokken.”

Uiteraard is het niet voor iedereen gemakkelijk om de emotionele gevolgen van chronische gewrichtsklachten onder woorden te brengen. Daarom geeft Jeffrey Wentzel een vijftal tips die u daarbij kunnen helpen.

1) Begin met zelfreflectie

De psycholoog adviseert zijn patiënten altijd als eerste aan om een dagboek bij te houden. Dit kan helpen om gerichter te praten over de gevoelens. Hij laat ze beginnen met het beschrijven van de lichamelijke klachten. Gewoon klagen dus. Daarna moeten ze beschrijven wat ze er zelf van vinden om dat allemaal terug te lezen. Deze oefening helpt volgens hem om je in jezelf in te leven. Zelfreflectie dus. Zo gaat u beter begrijpen wat gewrichtsklachten allemaal met u doen. En als dat besef er eenmaal is, kunt u dat beter overbrengen op anderen.

2) Wie zijn uw ‘kernmensen’?

Zoek de juiste mensen met wie u kunt praten over hoe hulpeloos u zich soms voelt door de gewrichtspijn. Er zullen een aantal personen in uw leven zijn, waarbij u zich niet op uw gemak zult voelen. Val deze mensen er dan ook niet mee lastig, want zij zullen ook ‘gericht klagen’ al snel als ‘zeuren’ aanmerken. Ga voor uzelf na wie van uw familieleden, vrienden, kennissen of collega’s u het beste kunnen ondersteunen. Deze worden door Jeffrey Wentzel ‘kernmensen’ genoemd. Soms kan dat een onverwacht iemand uit uw omgeving zijn. En soms kan dit weer veranderen. Dan blijkt er iemand anders uit uw omgeving op te staan, die uw verhaal met nog meer geduld wil aanhoren.

3) Zoek lotgenoten

Zelfs als u uitstekende kernmensen heeft gevonden, dan is het goed om te praten met anderen die dezelfde ziekte en symptomen hebben. Ze hakken met hetzelfde bijltje als u, dus zullen eerder begrip tonen. Bovendien kunt u met lotgenoten ervaringen uitwisselen. Er zijn ook bij u in de buurt ongetwijfeld steungroepen voor patiënten met artrose of reumatoïde artritis. Dit is een geweldige uitlaatklep, waar u samen met anderen gericht kunt klagen over uw pijn en andere symptomen.

4) Accepteer hulp

Uw pijn en emoties bespreken met kernmensen in uw omgeving heeft nog een groot voordeel. Ze willen u graag helpen. Misschien weten ze niet precies hoe, maar laat ze hun gang maar gaan. Ook al doen ze dit niet altijd op de juiste manier. Belangrijker is, dat ze er voor u zijn.
Volgens Wentzel is het goed om altijd hulp te accepteren. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, te koken of te stofzuigen op dagen dat u teveel pijn heeft. En als u zich eenzaam voelt, kunt u vragen om u een keer mee te nemen om ergens een kop koffie te drinken.
“Als u hulp accepteert, komt u dichter bij die persoon te staan. Dit leidt ertoe, dat hij of zij aandachtiger naar u gaat luisteren,” aldus de psycholoog.

5) Zoek tijdig professionele ondersteuning hulp

Mensen met chronische gewrichtsaandoeningen kunnen soms veel profijt hebben van psychologische begeleiding. “Vooral als je niet weet hoe en met wie je over uw gewrichtspijn moet praten. Dan kan therapie een goede optie zijn,” zegt Jeffrey Wentzel. “Hebt u langer dan twee weken last van depressie, verminderde eetlust, slechte nachtrust of een hulpeloos gevoel? Beleeft u geen plezier meer aan activiteiten die u normaal zo leuk vond? Dan is het zeker verstandig om professionele hulp te zoeken.”

Mensen vragen ook..

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in meerdere gewrichten?

Acute pijn in meerdere gewrichten is meestal te wijten aan een ontsteking. Dat kan jicht zijn, maar een chronische gewrichtsaandoening. Meestal gaat het dan om artrose of een andere reumatische aandoening, zoals reumatoïde artritis. Bij aanhoudende pijn is het verstandig om een arts te raadplegen.

Waarom wordt mijn gewrichtspijn ’s nachts erger?

Dit is waarschijnlijk te wijten aan een paar verschillende factoren. Het kan zijn dat de niveaus van het ontstekingsremmende hormoon cortisol ’s nachts van nature lager zijn. Bovendien kan het stil blijven liggen in één positie ervoor zorgen dat gewrichten verstijven.

Welke voedingssupplementen kunnen helpen om pijn bij artrose te verminderen?

De afgelopen twintig jaar gebruikten veel mensen een combinatie van Glucosamine en Chondroïtine. Wetenschappelijk is echter nooit voldoende aangetoond dat dit helpt tegen gewrichtsklachten. De laatste jaren worden natuurlijke ontstekingsremmers als Groenlipmossel of Curcumine veel gebruikt als alternatief voor ontstekingsremmende pijnstillers. De werking van deze ingrediënten zijn beter onderbouwd in wetenschappelijke studies.

Welke oefeningen kan ik het beste doen bij artrose?

Wandelen, fietsen, zwemmen, tai chi, yoga en aquarobics zijn allemaal goede oefenvormen voor mensen met artrose. Watertraining is een zachte manier om gewrichten en spieren te trainen. Bovendien werkt het als weerstand om spierkracht op te bouwen.

Hoe voorkom je dat je artrose ontwikkelt?

Gewrichtsslijtage is een natuurlijk proces bij het ouder worden. U kunt de voortgang van artrose vertragen door uw levensstijl aan te passen. Zorg voor een gezond gewicht om de druk op uw heupen, knieën en voeten te verminderen. Blijf in beweging. Het liefst dagelijks minimaal een half uur wandelen, fietsen of zwemmen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen