Mensen met gewrichtsklachten hebben vaker rusteloze benen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 sep 2019

Patiënten met reumatoïde artritis en artrose hebben vaker last van het Restless Legs Syndroom. Bij deze aandoening ontstaat een niet te onderdrukken neiging om de benen in rust te bewegen. Bij RA zou een gebrek aan ijzer in het bloed een rol kunnen spelen. De relatie tussen RLS en artrose is nog onbekend.


Het Restless Legs Syndroom (LRS) komt bij 28 procent van de patiënten met reumatoïde artritis en 24 procent van de patiënten met artrose voor. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Saskatchewan in Canada. Een sluitende verklaring voor dit verschijnsel heeft hoofdonderzoeker professor John Gjevre nog niet kunnen vinden.

Dopamine

Wie last heeft van het Rusteloze Benen Syndroom heeft een niet te onderdrukken neiging om de benen te bewegen in rust. De klachten treden vooral ’s nachts op. Patiënten omschrijven dit vervelende gevoel wel eens ‘alsof er een kolonne mieren door mijn benen marcheert’. De oorzaak van RLS is niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat een onbalans van dopamine in de hersenen een rol speelt. Deze neurotransmitter is nodig om soepele en doelgerichte bewegingen te maken. Maar ook erfelijkheid, bloedarmoede, nierfalen en zenuwbeschadigingen zouden verband houden met het Restless Legs Syndroom.

Ziekteproces

Professor Gjevre denkt dat ijzergebrek wel eens de link tussen reumatoïde artritis en het Rusteloze Benen Syndroom zou kunnen zijn. Bij beide aandoeningen is er namelijk sprake van lage niveaus aan ijzer in het bloed. Maar ook het ziekteproces zelf zouden de benen bij reumapatiënten onrustig kunnen maken. Over het verband tussen RLS en artrose tast de Canadese professor nog in het duister. Hij denkt dat een aantal factoren een rol spelen, maar dat moet verder onderzocht worden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.