Gezondheidsraad adviseert volwassen om meer te bewegen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 sep 2017

Er zijn meerdere beweegnormen in Nederland. De minister van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd om met één richtlijn te komen. En dat is tweeëneenhalf uur per week, waarbij vooral de spieren goed getraind moeten worden.

Gezondheidsraad adviseert volwassen om meer te bewegen

Gezondheidsraad adviseert volwassen om meer te bewegen
De Gezondheidsraad vindt dat volwassenen minstens tweeëneenhalf uur per week matig intensief moeten bewegen. Daarbij moet de nadruk op spier- en botversterking liggen. Dit verlaagt het risico op chronische aandoeningen, zoals botontkalking, diabetes, hart en vaatziekten en artrose. Ook werkt het bij mensen die kampen met depressiviteit. De raad adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, om dit advies op te nemen in nieuwe beweegrichtlijnen.

Meerdere beweegnormen

In Nederland zijn meerdere normen voor bewegen. Zo adviseert de Norm Gezond Bewegen om vijf dagen per week minimaal een half uur te fietsen, zwemmen of stevig door te lopen. Volgens de Fitnorm is het beter om minimaal drie dagen per week minimaal twintig minuten het lichaam intensief te belasten, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen.

Eén richtlijn

De minister heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad gevraagd om met een nieuw advies te komen op basis van actuele wetenschappelijke bevindingen. Met als doel om met één richtlijn te komen. Dat is minstens tweeëneenhalf uur per week matig tot intensief bewegen verdeeld over minimaal twee dagen per week. Daarbij moeten vooral de spieren goed getraind worden.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 5   Gemiddelde:  3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties