Meer grijpkracht voor reumapatiënten met robothandschoen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 mrt 2016

Mensen met artrose of reumatoïde artritis in de handen lopen in het leven tegen steeds meer beperkingen op. Denk maar aan het vasthouden van een boodschappentas, het uit de kast pakken van een potje of het uitwringen van een keukendoekje. Het gaat moeilijker en moeilijker. Robothandschoen Iron Hand moet het uitvoeren van deze simpele handelingen binnenkort een stuk gemakkelijker maken.

Uitwendig skelet

De Iron Hand is ontwikkeld door het Nationaal Ouderenfonds Roessingh Research and Design. Het ziet er uit als een handschoen, maar is eigenlijk een soort van uitwendig skelet. De Iron Hand moet mensen met reuma meer grijpkracht geven. Deze soft-robotische handschoen is ontwikkeld voor dagelijks gebruik. Het is daarom geen lomp en hard omhulsel, maar een zachte handschoen.

Alle bewegingsvrijheid

De sensoren in de vingertoppen meten wanneer de drager kracht zet om iets op te pakken. Een motortje trekt vervolgens kabels aan om de grijpkracht van de vingers te vergroten. Deze ondersteuning houdt op zodra de hand weer verslapt. Het is zelfs mogelijk om met de Iron Hand een ei op te pakken zonder dat deze breekt. Deze robothandschoen voor reumapatiënten krijgt stroom vanaf een batterijpack aan een riem. De gebruiker heeft dus alle bewegingsvrijheid. In deze video wordt deze zachte robothandschoen gedemonstreerd:

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties