Kan groen licht artrosepijn verlichten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 mei 2023

Kan een tot twee uur per dag naar groen licht kijken gewrichtspijn verminderen? Deze therapie blijkt al effectief te zijn bij migraine en fibromyalgie. Met steun van het Canadese Reumafonds wordt nu het effect onderzocht op patiënten met artrose.

“Pijn is vaak onzichtbaar, maar de impact ervan kan verwoestend zijn. Het overgrote deel van de mensen met artrose heeft geen adequate pijnverlichting. Ze krijgen van artsen te horen dat ze er maar mee moeten leren leven. Dat vind ik onaanvaardbaar,” zegt Dr. Jason McDougall, die als onderzoeker op het gebied van pijnbestrijding is verbonden aan de Dalhousie University in Canada. Met financiële steun van Arthritis Society Canada onderzoekt hij nu het potentieel van therapie met groen licht als goedkope, veilige en gebruiksvriendelijke pijnbehandeling bij artrose.

Veelbelovend

“Een tot twee uur per dag naar groen licht kijken is al effectief gebleken bij migraine en fibromyalgie. Nu gaan we dat testen bij artrosepijn,” aldus McDougall. Volgens hem zijn de preklinische onderzoeken die op dieren zijn uitgevoerd veelbelovend. “We zien drastische verminderingen van pijnniveaus die zelfs verder gaan dan de klassieke behandelingen met NSAIDs. We willen nu beter begrijpen hoe groen licht de hersengebieden beïnvloed die betrokken zijn bij het beheersen van pijn.” De volgende stap is een klinische proef bij mensen met artrose.

Stemming verbeteren

De Canadese pijnonderzoeker is ook enthousiast over het bewijs dat aantoont dat therapie met groen licht de stemming van een individu kan verbeteren. Patiënten met artrose hebben bijna twee keer zoveel kans op een stemmingsstoornis – zoals depressie – in vergelijking met mensen zonder deze gewrichtsaandoening.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.