Groente, fruit en noten kunnen risico op heupartrose verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 sep 2016

Een Australische studie heeft aangetoond, dat het eten van voedingsmiddelen en supplementen die veel antioxidanten bevatten de kans op het ontstaan van heupartrose kan verminderen. Vooral groente, fruit en noten zijn een rijke bron van deze stoffen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Monash Universiteit en de Universiteit van Melbourne.

Leefstijl

Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in een nieuwe methode om door eenvoudige veranderingen in de leefstijl de gezondheid van het heupgewricht te verbeteren. Daarbij werd vooral gekeken naar het effect van antioxidanten in voeding op het begin van heupafwijkingen. Er werden 214 deelnemers geselecteerd die niet met heupartrose gediagnosticeerd waren. Door middel van een scan werd het kraakbeen onderzocht op eventuele afwijkingen. Daarnaast werd de inname van antioxidanten aan de hand van een vragenlijst ingeschat.

Carotenoïden

voeding-artrose-heupDe onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een hogere inname van carotenoïden en groenten in verband kon worden gebracht met een lager risico op het ontstaan van heupartrose. Deze antioxidant komt in veel groenten voor. Ook een hogere inname van vitamine E – een vitamine met antioxidante eigenschappen – bleek slijtage van het kraakbeen tegen te gaan. Deze voedingsstof zit overvloedig in noten, zaden, plantaardige oliën, groene bladgroenten en granen. Toch hebben veel mensen een tekort aan Vitamine E.

Bron

Een samenvatting van het bronartikel kunt u hier vinden >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.