Handtherapie en spalken effectief bij duimartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 aug 2019

Ongeveer één miljoen Nederlandse vrouwen boven de 55 jaar hebben een probleem met het duimgewricht. Vaak kiest de specialist voor een operatieve ingreep. Maar uit een onderzoek blijkt, dat de combinatie van spalken en handtherapie ook een effectieve behandeling is.


Het effect van handtherapie en spalken bij duimartrose blijkt groter te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Jonathan Tsehaie van het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens de Nederlandse Vereniging van Plastische chirurgie (NVPC) heeft naar schatting één miljoen vrouwen boven de 55 jaar een afwijking in het duimgewricht. Dit gaat gepaard met een zeurende pijn en een afwijkende stand van de duim.

Behandeltechnieken

Bij duimartrose worden verschillende behandeltechnieken toegepast, zowel chirurgische als niet-chirurgische. Spalken en handtherapie worden frequent ingezet, zonder dat bekend is of deze behandelingen écht effectief zijn. Tsehaie heeft 809 patiënten met duimbasis-artrose onderzocht. Gedurende drie maanden kregen zij een gecombineerde behandeling van spalken en handtherapie. Na een jaar gaven de deelnemers aan gemiddeld 34 procent minder pijn te voelen. Bij patiënten met een vergevorderd stadium van artrose in de duim was dit gemiddeld 39 procent. Ook het functioneren van de hand werd – vooral in de eerste zes weken van de behandeling – beter.

Goede optie

Na de behandeling besloot 15 procent van de deelnemers om alsnog een chirurgische ingreep te ondergaan. De reden daarvan moet nog blijken uit een vervolgonderzoek.
Tsehaie:

“Ik hoop dat artsen op basis van deze resultaten in zullen zien, dat duimbasis-artrose niet alleen te behandelen is met een operatieve ingreep. De combinatie van spalken en handtherapie is ook een goede optie.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.