Screening kan kwart van de heupfracturen bij oudere vrouwen voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 dec 2017

Vooral veel vrouwen krijgen na het 50e levensjaar te maken met een fractuur als gevolg van osteoporose. Met name een heupfractuur kan leiden tot verlies aan zelfstandigheid. Bovendien herstelt ongeveer 30 procent van de patiënten niet volledig van zo’n letsel. Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van East Anglia in Engeland kan met een bevolkingsonderzoek meer dan een kwart van de heupfracturen voorkomen worden.

Screening kan kwart van de heupfracturen bij oudere vrouwen voorkomen

Vragenlijst

De universiteit presenteerde een eenvoudige vragenlijst die in combinatie met een meting voor botmineraaldichtheid het risico op een heupfractuur vroegtijdig kan opsporen. Aan dit onderzoek deden 12.000 oudere vrouwen mee. Screening via de huisartsenpraktijk maakte het mogelijk om deelnemers met osteoporose eerder te behandelen. Dit heeft geleid tot een vermindering van heupfracturen met maar liefst 28 procent.

FRAX

Tijdens dit grootschalige onderzoek werd gebruik gemaakt van de door de universiteit ontwikkelde tool “FRAX“. Deze kan de kans op niet alleen een heupfractuur voorspellen, maar ook een breuk van de wervelkolom, bovenarm of onderarm. Bij één op de zeven gescreende vrouwen werd een hoog risico op een heupfractuur vastgesteld. Binnen zes maanden na de screening starten deze patiënten met het gebruik van osteoporose-medicatie.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 13   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties