Heupoperaties risicovol bij veel ziektes

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 dec 2018

Een heupoperatie is risicovol bij patiënten met onder andere reumatoïde artritis. Uit een Fins onderzoek blijkt, dat er binnen drie maanden na de operatie complicaties kunnen optreden. Dit geldt ook voor een aantal andere stoornissen en aandoeningen. In maar liefst tien procent van de gevallen ontstaan er problemen.

heupoperatie risicovol
De ziekte van Parkinson, artrose, reumatoïde artritis, alcoholisme en psychische stoornissen verhogen het risico op complicaties na een totale heupvervanging. Tien procent van de patiënten ondervindt na de operatie binnen drie maanden problemen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van een aantal Finse universiteiten.

Botbreuken

De onderzoekers analyseerden de gegevens in een Finse database om de oorzaak van complicaties na een heupoperatie te onderzoeken. Daarbij werd gekeken naar het aantal botbreuken, bloedingen en infecties die binnen drie maanden na een heupvervangende operatie optraden. Dat was bij één op de tien patiënten het geval. Volgens de universiteiten kan dit niet alleen worden toegeschreven aan de hoge leeftijd van de patiënten. Ook mensen die lijden aan meerdere aandoeningen tegelijk lopen een risico.

Meer aandacht

Het risico op chirurgische complicaties was verhoogd bij patiënten met artrose, de ziekte van Parkinson, reumatoïde artritis, alcoholverslaving, depressie of een psychotische stoornis.

“Er moet speciale aandacht komen voor patiënten die een totale heupvervanging moeten ondergaan en aan één van deze aandoeningen lijden,”

zegt orthopedisch chirurg Tero Yli-Kyyny.

“Een zorgvuldige selectie is vereist.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 18    Gemiddelde: 3.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties