Artrose-patiënten met heupprothese leven langer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 mrt 2018

Een nieuwe heup verbetert niet alleen de kwaliteit van leven. Volgens een recent onderzoek gaat na een dergelijke gewrichtsvervangende operatie ook de levensverwachting omhoog. Deze studie werd uitgevoerd door dr. Peter Cnudde van het Zweedse Heupprothese Register. Sinds 1979 wordt dit register – waarin alle ziekenhuizen participeren – bijgehouden om de resultaten van een totale heupprothese bij te houden.

Artrose-patiënten met heupprothese leven langer

Jaren extra

Voor dit onderzoek werden de gegevens geanalyseerd van 132.000 patiënten die tussen 1999 en 2012 een nieuwe heup hebben ontvangen. De gemiddelde leeftijd op het moment van de operatie was 68 jaar. Het bleek dat deze patiënten gedurende een decennium na deze ingreep een grotere overlevingskans hebben in vergelijking met de algemene bevolking.

“Onze studie suggereert dat een heupprothese jaren aan het leven kan toevoegen,”

aldus Cnudde.

Reumatoïde artritis

Het overlevingsverschil was opvallend groot bij patiënten met artrose die een heupprothese hadden ontvangen. Slijtage van het heupgewricht (versleten heup) was goed voor 91 procent van de uitgevoerde operaties. Bij patiënten met reumatoïde artritis die een gewrichtsvervangende operatie hadden ondergaan, bleek de overlevingskans lager te liggen in vergelijking met de algemene populatie.

Bron

Een samenvatting van het bronartikel (Engels) is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties