Huisartsen herkennen rusteloze benen niet

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 aug 2016

rusteloze benen huisartsWereldwijd hebben miljoenen mensen last van rusteloze benen. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat slechts weinig patiënten met dit Restless Leg Syndrome (RLS) de juiste diagnose krijgen. De symptomen van deze aandoening doen zich vooral ’s nachts voor. Dit kan leiden tot slapeloosheid, depressie en chronische vermoeidheid.

Te weinig informatie

Volgens de Amerikaanse neuroloog Dr. Wayne Hening zien artsen de ziekte vaak over het hoofd. Zij realiseren zich vaak niet dat de symptomen passen bij RLS. Dat komt omdat er te weinig informatie voor artsen voorhanden is om een goede diagnose te kunnen stellen. Tijdens deze studie zijn 23.052 mensen ondervraagd. Eén op de tien gaf aan minstens 1 keer per week de symptomen van RLS te hebben. Bijna 65 procent van de deelnemers gaf aan met de klachten de huisarts bezocht te hebben. In slechts 13 procent van de gevallen werd de diagnose ook daadwerkelijk gesteld.

Huisarts moet doorvragen

De onderzoekers hebben wel een idee waardoor deze lage score wordt veroorzaakt. Patiënten hebben moeite om de symptomen te omschrijven. Meestal omschrijven ze hun klachten als een onaangenaam of vreemd gevoel in hun benen. Doorvragen is dan voor huisartsen noodzakelijk om de symptomen van RLS te kunnen herkennen.

Magnesium kan soms helpen bij het Restless Leg Syndrome. Lees meer over magnesium >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.