Simpele ingreep voorkomt amputatie bij diabetespatiënt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 aug 2017

Bijna de helft van alle diabetespatiënten heeft last van een beknelde zenuw in de enkel. Daardoor ontstaan er zweren, wonden en infecties, en kan op den duur een amputatie van tenen, voeten en zelfs het hele onderbeen noodzakelijk zijn. Volgens hoogleraar plastische chirurgie Henk Coert van het UMC Utrecht kan deze drastische ingreep in de toekomst heel eenvoudig voorkomen worden.

Relatief simpel

diabetes amputatie niet nodigHet losmaken van de beknelde zenuw in de enkel zou de oplossing zijn. Deze ingreep heeft Coert samen met zijn Amerikaanse collega Lee Dellon van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore ontwikkeld. Met deze relatief simpele ingreep zouden voet- en beenamputaties bij diabetespatiënten niet meer nodig zijn.

Neuropathie

Zenuwschade wordt ook wel neuropathie genoemd. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. De kans op neuropathie neemt bij diabetespatiënten toe naarmate de ziekte langer bestaat en de bloedsuikerspiegel slechter geregeld is. Door hoge concentraties glucose in het bloed kunnen kleine bloedvaatjes afsterven. Daardoor zullen de zenuwen niet meer optimaal werken. Dit kan leiden tot wondjes aan de teen en voet die niet genezen. Dit komt omdat er te weinig bloed – en dus zuurstof en herstelstoffen – aangevoerd kunnen worden.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.