Injectie met nanodeeltjes toekomstige behandeling bij artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 okt 2016

injectie-nanodeeltjes-artroseOnderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om ontstekingen in een geblesseerd gewricht te onderdrukken. Een injectie met nanodeeltjes had direct succes bij muizen. Daardoor werd afbraak van het kraakbeen – en dus artrose – voorkomen.

Ontstekingen stoppen

In Amerika komt 12 procent van de artrose-gevallen voort uit een verwonding die in het verleden is opgelopen. De ontstekingen die daarbij ontstaan, kunnen het kraakbeen beschadigen. Op den duur zou dan artrose kunnen ontstaan. Door direct na de blessure het gewricht al met nanodeeltjes te injecteren, kunnen deze ontstekingen gestopt worden. Daardoor blijft het kraakbeen gespaard en ontstaat er geen artrose.

10 keer kleiner

Nanodeeltjes zijn minuscule deeltjes die niet groter zijn dan één miljoenste millimeter. De eigenschappen van deze deeltjes kunnen verschillen van ‘normale’ materialen. De nanodeeltjes die in deze studie zijn gebruikt, zijn 10 keer kleiner dan een rode bloedcel. Daardoor kunnen ze diep in het weefsel dringen. Ze dragen het aangepaste eiwit melittine mee dat ontstekingen kan remmen. Er worden nu testen ontwikkeld om deze nieuwe techniek op mensen uit te proberen.

Bron

Een Engelse samenvatting van de publicatie in PNAS (een zeer hoogstaand internationaal wetenschappelijk tijdschrift) is hier in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.