Kan een jichtaanval een hartaanval of beroerte veroorzaken?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 aug 2022

Jicht kan niet alleen ernstige gewrichtspijn veroorzaken. Engelse onderzoekers hebben ontdekt dat tot vier maanden na een aanval er een groot gevaar op de loer ligt. Dan neemt namelijk de kans op een hartaanval of beroerte serieus toe…

Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham en Keele Universiteit in Engeland hebben een relatie ontdekt tussen jicht en hart- en vaatziekten. Het risico op hartaanvallen en beroertes neemt tijdelijk toe in de vier maanden na een jichtaanval. Bij deze aandoening worden hoge niveaus urinezuurkristallen in en rond de gewrichten afgezet. Dit veroorzaakt ernstige ontstekingen die vaak één tot twee weken aanhouden. Een ontsteking is ook een risicofactor voor een hartaanval of beroerte.

Opflakkering

Het team gebruikte de gegevens van 62.574 mensen met jicht uit de database van de National Health Service. Hiervan kregen 10.475 patiënten een hartaanval of een beroerte. De onderzoekers beoordeelden de relatie tussen deze vasculaire gebeurtenissen en recente jichtaanvallen. Ze ontdekten dat jichtpatiënten twee keer zoveel kans hadden op een hartaanval of beroerte in de 60 dagen na een opflakkering van de aandoening. In de periode van 61 tot 120 dagen na een jichtaanval was dit risico anderhalf keer zoveel.

Gezonde levensstijl

“Mensen met terugkerende jichtaanvallen moeten langdurig behandeld worden met uraatverlagende medicijnen, zoals allopurinol. Dit is een betrouwbare manier om urinezuurkristallen te verwijderen en te voorkomen dat jichtaanvallen optreden,” zegt Professor Abhishek, hoofdauteur van de studie. “Daarnaast zouden patiënten ontstekingsremmende medicijnen moeten gebruiken. Uraatverlagende geneesmiddelen kunnen namelijk in het begin juist jichtaanvallen veroorzaken.”
Verder moedigt hij patiënten aan een gezonde levensstijl aan te nemen om het risico op een hartaanval of beroerte te minimaliseren. Dus zorgen voor een optimale bloeddruk, laag cholesterolgehalte, goede bloedsuikerspiegel en gezond lichaamsgewicht.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.