Hoe kangoeroes kunnen helpen bij verbeteren knieprotheses?

Steeds meer wetenschappers kijken in het dierenrijk rond om nieuwe medische behandelingen voor mensen te vinden. Zo kan de kangoeroe ons op het spoor zetten van knieprotheses die een leven lang mee kunnen gaan. En draagt de chimpansee mogelijk de sleutel met zich mee die ons kan beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Evolutionaire eigenaardigheden in het dierenrijk die kunnen helpen om veelvoorkomende ziekten te begrijpen

Als mensen hebben we een streepje voor op dieren: we leven langer. En onze levensduur blijft toenemen dankzij betere voeding en vooruitgang in de geneeskunde. Toch blijft onze zoektocht om veroudering te vertragen en ziekten te bestrijden onverminderd doorgaan. En dat is geen overbodige luxe. Zo is het aantal mensen met artrose wereldwijd verdubbeld sinds het midden van de vorige eeuw. En aan de gevolgen van hart- en vaatziekten overlijden jaarlijks honderdduizenden mensen. Het dierenrijk is een goede plek om nieuwe manieren te vinden om deze aandoeningen te voorkomen en nieuwe behandelingen te ontdekken. Ons DNA lijkt misschien opmerkelijk veel op die van de chimpansees en andere dieren, maar het zijn de verschillen die ons kunnen helpen om tot nieuwe inzichten te komen.

Kangoeroes en artrose

In Nederland hebben naar schatting anderhalf miljoen mensen last van artrose. Veel dieren hebben vergelijkbare gewrichtsklachten, waarbij mensapen het meest te maken krijgen met overmatige slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Kangoeroes kunnen echter tot op hoge leeftijd al springend en stuiterend snelheden van 65 kilometer bereiken met weinig risico op artrose. Dit is te danken aan de unieke kraakbeenstructuur in de knieën die de impact van de harde landingen kan weerstaan. Onderzoek  naar het kraakbeen van de kangoeroe zou kunnen helpen bij het verbeteren van materialen die gebruikt worden voor knie-implantaten bij mensen. Dit kan in de toekomst zorgen voor kunstprotheses die een leven lang mee kunnen gaan. Nu is gemiddeld om de 15 jaar een herplaatsing noodzakelijk. Misschien wordt straks een tweede – en soms ook risicovolle – derde gewrichtsvervanging overbodig door de ontwikkeling van slijtvaste kunstprotheses. Steeds meer mensen krijgen op jongere leeftijd last van artrose. Dat betekent dat deze groep niet meer hoeft te wachten tot na het 65e levensjaar op een gewrichtsvervanging.

Chimpansees en hart- en vaatziekten

In de afgelopen 100 jaar is de genetische samenstelling van de mens veranderd. Daardoor is het risico op hart- en vaatziekten sterk toegenomen. Zelf maken we het alleen maar erger door de overmatige consumptie van rood vlees, fastfood en andere voedingsmiddelen die slechte vetten bevatten. Daardoor raken de slagaders verstopt en neemt de kans op een hartaanval of beroerte toe. Recent onderzoek  toont aan dat het verlies van een specifiek gen ons risico op hart- en vaatziekten vergroot in vergelijking met dieren, waaronder de chimpansee. Deze naaste neef van de mensen beschikt wel over dit gen en is dus minder vatbaar voor cardiovasculaire aandoeningen. Dit wordt verder bestudeerd, zodat we misschien ooit dit ontbrekende gen weer aan het menselijke lichaam kunnen toevoegen. Uiteraard met als doel om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Grotvissen en diabetes

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes. Dit is een belangrijke oorzaak van nierfalen, hartaanvallen, beroertes en amputaties. De oplossing voor deze ziekte kan mogelijk komen van de Mexicaanse blinde grotvissen. Maandenlang leven deze vissen in donkere grotten zonder voedsel. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze vreemde wezens een speciale eigenschap hebben. Om de voedselschaarste te overleven, hebben de vissen een extreme manier ontwikkeld om voedingsstoffen in energie om te zetten. Bij mensen zou dit mechanisme grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot diabetes type 2. Bij de Mexicaanse blinde grotvissen leiden sterk variërende glucosewaarden in het bloed niet tot gezondheidsproblemen. In tegendeel: ze leiden een lang en gezond leven. Wetenschappers hopen dit ooit eens te begrijpen, zodat ze een betere behandeling kunnen vinden voor diabetes.

 

Download kostenloos het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen