Diabetes risicofactor voor artrose

Er is een link tussen diabetes type 2 en reumatische gewrichtsklachten, zoals artrose en reumatoïde artritis. Zo krijgt maar liefst 33 procent van de mensen met ouderdomssuiker ook slijtageklachten aan de gewrichten. Volgens experts is er maar één advies aan iedereen die deze chronische aandoeningen wil voorkomen: ga afvallen!

diabetes en artrose

Ook reumatoïde artritis en osteoporose hebben relatie met ouderdomssuiker

Eén op de drie Nederlanders krijgt volgens een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum diabetes type 2. En meer dan één miljoen landgenoten heeft last van artrose. Dit zijn de meest voorkomende chronische aandoeningen die ouderen kunnen treffen. Opvallend is dat ‘ouderdomssuiker’ en gewrichtsslijtage ook steeds vaker in combinatie voorkomen. Niet zo vreemd, als u nagaat dat overgewicht én obesitas het risico op zowel diabetes type 2 als artrose kan verhogen. Deense wetenschappers hebben recent vastgesteld, dat maar liefst 33 procent van de patiënten met diabetes type 2 ook last krijgt van gewrichtsslijtage.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes mellitus en treft vooral oudere mensen. Daarom wordt diabetes type 2 in de volksmond ook wel ouderdomssuiker genoemd. Zoals we al eerder opmerkten, zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste veroorzakers van deze vorm van suikerziekte. Door de overtollige vetten in uw lichaam worden de cellen minder gevoelig voor insuline.
Dit hormoon wordt door de alvleesklier afgegeven en heeft als taak om de celmembranen te openen voor glucose. Vetten worden in de cellen opgeslagen en blokkeren deze ‘toegangsdeuren’. Hierdoor blijft glucose in het bloed rondstromen en loopt de bloedsuikerspiegel op. Dit kan niet alleen leiden tot diabetes type 2, maar ook tot hart- en vaatziekten. Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen de vaatwanden beschadigd raken. Er ontstaan ruwe plekken die een pleisterplaats vormen voor cholesterol en andere vetstoffen die in het bloed worden meegevoerd. Deze plaquevorming kan uiteindelijk uitmonden in een hartinfarct.

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?

Diabetes type 2 sluipt er heel geleidelijk in. U merkt er nauwelijks iets van dat de bloedsuikerspiegel te hoog is. Aangezien u zonder het te weten er jaren mee kunt rondlopen, is het aan te raden om toch regelmatig door uw huisarts uw bloedsuikerspiegel te laten controleren. Zeker als u last heeft van één of meerdere van deze klachten: vermoeidheid, een wazig of slecht zicht, rode en branderige ogen, jeuk, prikkeling in handen, benen en voeten, wondjes die slecht genezen en veel dorst.

“Diabetes type 2 is een ziekte die vooral zwaarlijvige mensen treft. En overgewicht en obesitas zijn grote risicofactoren voor artrose in de knie en heup,”

zegt David Felson, hoogleraar Geneeskunde en Epidemiologie aan de Boston University. Maar er is nog een link. Volgens Franse artsen kan een hoge bloedsuikerspiegel ontstekingsreacties uitlokken, die de afbraak van kraakbeen bevorderen. Verder zou een teveel aan glucose in het bloed een verstijvende werking hebben op dit weefsel in de gewrichten. Daardoor slijt het kraakbeen sneller. Volgens onderzoekers zou vetweefsel zelf ook ontstekingsstoffen produceren en in de bloedbaan brengen. Zo kunnen ze terecht ook heel eenvoudig in de gewrichten terecht komen.

Ook reumatoïde artritis en osteoporose gerelateerd aan ouderdomssuiker

Een team van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Nordsjaellands in het Deense Hillerød heeft nader gekeken naar de interactie tussen diabetes enerzijds en artrose, reumatoïde artritis en osteoporose anderzijds. Ze analyseerden de gegevens van ruim honderdduizend mensen van 40 jaar en ouder uit de database van de Nationale Gezondheidsenquête van 2013. Ze ontdekten dat 33 procent van de mensen met diabetes type 2 ook last had van artrose. De kans op reumatoïde artritis en osteoporose nam respectievelijk met 70 en 29 procent toe. Bovendien meldt 27 procent van de diabetespatiënten rugpijn en 29 procent schouder- en nekpijn. Het hoge aantal Denen met diabetes type 2 en reumatoïde artritis schrijven de onderzoekers toe aan het feit, dat bij beide aandoeningen chronische ontstekingen een grote rol spelen. Maar ook ontstekingsremmende medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van deze reumatische aandoening, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Hoofdonderzoeker Dr. Stig Molsted heeft echter nog een andere mogelijke verklaring voor het verband tussen diabetes type 2 en reumatoïde artritis. De chronische pijn kan een belemmering vormen voor lichaamsbeweging. En dit is ook een risicofactor voor diabetes type 2.

Tips om uw bloedsuikerspiegel te verlagen

Hoogleraar David Felson van de Boston University heeft maar één advies aan mensen die diabetes type 2 én artrose willen voorkomen. Ga afvallen. Door slechts 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht kwijt te raken, zal een hoge bloedsuikerspiegel aanzienlijk verminderen. Bovendien zal de druk op de onderste ledematen afnemen, waardoor de knieën, heupen en voeten minder pijnlijk aanvoelen. Daarnaast neemt de slijtage van het kraakbeen in deze gewrichten af. Verder adviseert hij om dagelijks 30 minuten lichaamsbeweging te nemen. Dit helpt bij het afvallen, smeert de gewrichten, voedt het kraakbeen en helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Eet regelmatig en bij voorkeur op dezelfde tijdstippen. En eet vooral niet te veel, anders ‘bloeit’ de bloedsuikerspiegel weer op. Uiteraard is het verstandig om uw maaltijden gezonder te maken. Dus met goede vetten, volkorenproducten, groente en fruit. Tenslotte kunt u een voedingssupplement met Berberine nemen. Dit is een kruidenextract van de Mantsjoerijse kurkboom met een verlagende werking op de bloedsuikerspiegel.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen