Meer kans op bot- en gewrichtsaandoeningen bij diabetes type 2

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 okt 2018

Uit een Deens onderzoek blijkt, dat diabetes type 2 gepaard gaat met aandoeningen aan de botten en gewrichten. Maar liefst 70 procent van de ouderen met een verstoorde bloedsuikerspiegel ontwikkelt reumatoïde artritis. Lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn belangrijke maatregelen om ouderdomssuiker te voorkomen.

Berberine Mantsjoerijse kurkboom

Ouderdomssuiker

Mensen met diabetes type 2 hebben een hoger risico op osteoporose, artrose en reumatoïde artritis. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Nordsjaellands en de Universiteit van Zuid-Denemarken. Zij vonden met name een sterk verband tussen ‘ouderdomssuiker’ en reumatoïde artritis.

Minder insuline

De grootste risicofactoren voor diabetes type 2 zijn overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Bij deze aandoening – die vooral onder ouderen voorkomt – reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Daardoor wordt er steeds minder van dit hormoon aangemaakt. En dit kan ook gevolgen voor botten en gewrichten hebben. Om deze link aan te tonen, onderzochten de Deense wetenschappers de medische data van meer dan 100.000 mensen van 40 jaar en ouder.

Sterke link

Mensen met diabetes type 2 hebben 33 procent meer kans om artrose en 29 procent meer kans om osteoporose te krijgen. Het risico op reumatoïde artritis is maar liefst 70 procent in vergelijking met mensen die een gezonde bloedsuikerspiegel hebben. De sterke link tussen diabetes type 2 en reumatoïde artritis kan mogelijk worden toegeschreven aan de chronische ontstekingen die kenmerkend zijn voor beide aandoeningen. Maar ook reuma-medicijnen en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen een rol spelen.

Berberine

“Het is aannemelijk dat chronische pijn voor veel mensen een belemmering vormt om te gaan bewegen. Dit is een risicofactor voor diabetes type 2,”

aldus Stig Molsted van het Universitair Ziekenhuis van Nordsjaellands.

“Daarom moeten artsen patiënten met diabetes bewust maken, dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op zowel de bloedsuikerspiegel als gewrichtspijn.”

Lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn dus de sleutels om bot- en gewrichtsaandoeningen als gevolg van diabetes type 2 te voorkomen. Daarnaast kan Berberine helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de gevoeligheid van de cellen voor insuline te verhogen. Berberine is een kruidenextract dat wordt gewonnen uit de bast van de Mantsjoerijse kurkboom, die veel in China voorkomt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.