Meer kans op hart- en vaatziekte door reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 sep 2016

Mannen en vrouwen met reumatoïde artritis hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het grootste risico lopen patiënten onder de vijftig jaar. Dat zijn de bevindingen van onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen.

Leeftijd speelt rol

reumatoide-artritis-hartBij patiënten met reumatoïde artritis komen hart- en vaatziekten twee keer meer voor. De onderzoekers hebben nu de grootste risicogroepen in kaart gebracht. Daarvoor werden 13 internationale studies geanalyseerd. Het bleek dat het risico op hart- en vaataandoeningen bij mannen met reumatoïde artritis evenveel stijgt als bij vrouwen met reumatoïde artritis. Geslacht speelt dus geen rol van betekenis. Dat geldt echter wel voor leeftijd.

Extra alert

De analyse gaf aan, dat RA-patiënten onder de 50 jaar een groter risico op hart- en vaatziekten liepen dan RA-patiënten boven de 65 jaar. Die kans bedraagt maar liefst 159 procent in vergelijking met de doorsnee bevolking. Het advies is dan ook aan huisartsen en reumatologen om extra alert te zijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij jonge RA-patiënten.

Bron

Het gehele bronartikel is hier volledig in te zien >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.