Kan deze kleur bril pijn bij fibromyalgie verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 nov 2022

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van een bril met groene glazen helpt bij fibromyalgieklachten. De angst van de proefpersonen werd minder en het gebruik van pijnstillers nam af. Groenlicht blijkt een gebied in de hersenen te stimuleren dat helpt om de pijn te beheersen.

Een speciale bril met groene glazen vermindert de angst en het gebruik van pijnstillers bij patiënten met fibromyalgie. Dit staat in een studie die in oktober 2022 op de Anesthesiology 2022-conferentie in San Francisco is gepresenteerd.
“Ons onderzoek wees uit dat groenlicht bepaalde golflengten in de hersenen stimuleert om pijn te beheersen,” zegt hoofdonderzoeker professor Padma Gulur van Duke Health in North-Carolina. “Er is dringend behoefte aan aanvullende behandelingen om het gebruik van pijnstillers bij patiënten met chronische pijn – zoals fibromyalgie – te verminderen. Een groene bril zou een gebruiksvriendelijke optie kunnen zijn.”

Depressies

In Nederland heeft twee procent van de bevolking last van fibromyalgie. Dit is een reumatische aandoening die de spieren en het bindweefsel treft. Daardoor ontstaat chronische pijn in het hele lichaam. Deze aandoening gaat ook gepaard met vermoeidheid, slaapproblemen en depressies. De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden twee weken lang 34 fibromyalgiepatiënten die vier uur per dag een bril met verschillende getinte glazen droegen. Tien deelnemers kregen een blauwe bril, twaalf een groene bril en twaalf een heldere bril. Bij patiënten met een groene bril werd een significante afname van angst opgemerkt. Dat was niet het geval bij de andere brildragers.

Minder pijnstillers

De pijnscores in alle groepen bleef gelijk. Toch nam het gebruik van pijnstillers in de groene brilgroep af. Dit toont volgens professor Gulur aan dat de pijn voldoende onder controle was. Hij zegt: “Pijn en angst zijn met elkaar verbonden, omdat ze hetzelfde biologische mechanisme gebruiken. Ze kunnen elkaar versterken, waardoor het gebruik van pijnstillers toeneemt. We moeten nu bepalen of het dragen van brillen met groene glazen ook de pijn kan verminderen bij andere chronische aandoeningen, zoals artrose en reumatoïde artritis.”

Hoe werkt een groenlicht bril?

De bril is speciaal ontworpen om een specifieke golflengte uit het groene lichtspectrum te filteren. Daardoor worden fotoreceptoren in het oog geactiveerd die communiceren met de hersenen. Dit stimuleert mechanismen die de pijnrespons doen afnemen. Volgens Gulur moet zo’n bril speciaal ontworpen worden om de specifieke golflengte van groenlicht te kunnen filteren. Hij denkt dat brillen met groene glazen die je in de winkel kunt kopen onvoldoende effect hebben. De groenlicht brillen die tegen chronische pijn werken, zijn nu in ontwikkeling. Totdat die er zijn, is het misschien een idee om toch eens een kwaliteitsbril met groene glazen uit te proberen? Bewegen zonder Pijn hoort graag wat uw ervaringen zijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.