Japanse studie: kniepijn kan leiden tot depressie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 apr 2018

Door kniepijn als gevolg van artrose kan de kwaliteit van leven minder worden. Volgens Japanse onderzoekers kan dit leiden tot een depressie. Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan naar het effect van kniepijn op de gemoedstoestand. Deze studie werd onlangs gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

Japanse studie: kniepijn kan leiden tot depressie

Kurabuchi-studie

In Japan heeft naar schatting 55 procent van de inwoners van 40 jaar en ouder last van knieartrose. Om het effect van kniepijn op depressies te onderzoeken, analyseerden de onderzoekers de gegevens van 573 65-plussers met beginnende knieartrose. Deze data waren afkomstig uit de Kurabuchi-studie, die doorlopend de gezondheid van oudere volwassenen in Centraal-Japan volgt.

Sokken aantrekken

Bij de start van het onderzoek had geen van de deelnemers last van depressie. Twee jaar later had 12 procent symptomen van een depressie ontwikkeld. De deelnemers die kniepijn ervaarden bij het aantrekken van sokken of het in- en uitstappen van de auto, melden vaker dat ze last hadden van een depressie. Deze bevindingen kunnen volgens de onderzoekers nuttig zijn bij het screenen van patiënten op het risico van het ontwikkelen van een depressie.

Bronartikel

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.