Straks minder kniepijn met kunstmeniscus

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 jan 2019

Heeft u knieklachten door een beschadigde of versleten meniscus? Dan is op termijn een totale knievervanging de enige oplossing. Met de introductie van een kunstmeniscus komt daar straks verandering in. Dit nieuwe implantaat maakt het mogelijk om een gewrichtsvervangende operatie met tien jaar uit te stellen.

Kunstmeniscus
Het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toestemming gekregen om een kunstmeniscus bij 18 patiënten te implanteren. Het gaat om de Trammpolin® die door ATRO Medical BV samen met het Radboudumc is ontwikkeld.

“Door plaatsing van deze kunstmeniscus hopen we een effectieve en veilige behandeling te geven aan mensen met pijnlijke knieklachten door slijtage van de meniscus,”

zegt Orthopedisch chirurg Sebastiaan van de Groes van het Radboudumc.

Schokbrekerfunctie

De meniscus werkt als een soort van schokbreker in de knie. Bij een gescheurde meniscus of slijtage ontstaat er pijn en kan het gewricht minder goed bewogen worden. Tot op heden kan dit nog niet operatief hersteld worden. Pas als de knie totaal versleten is, wordt het hele gewricht vervangen door een prothese. De kunststof prothese Trammpolin® maakt het straks mogelijk om eerder in te grijpen. Dit implantaat vervangt alleen de meniscus, zodat de schokbrekerfunctie weer wordt hersteld. Deze prothese is ontwikkeld voor patiënten, waarbij in het verleden tijdens een kijkoperatie de meniscus gedeeltelijk of helemaal is verwijderd.

Eenvoudige ingreep

Het klinisch onderzoek zal moeten bevestigen of deze kunstmeniscus veilig is en of het kniegewricht beter belast kan worden zonder pijn. Momenteel wordt vaak na jarenlange behandeling met pijnstillers en fysiotherapie besloten om het kniegewricht te vervangen. Daar kan nu met een eenvoudige en effectieve ingreep verandering in worden gebracht. De ontwikkelaars verwachten dat door plaatsing van een kunstmeniscus een gewrichtsvervangende operatie met tien jaar kan worden uitgesteld. Naar verwachting wordt de Trammpolin® in 2022 toegelaten op de Europese markt.

Bronartikel

Lees het bronartikel online.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties