Lipofilling is effectief bij pijnlijke vingerartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 sep 2022

Met een simpele vetinjectie kunt u voor altijd verlost zijn van pijnlijke artrose in de vingers. Dat is de bevinding van een studie die is uitgevoerd door Amerikaanse plastische chirurgen. Hoewel er nog meer onderzoek naar lipofilling gedaan moet worden, zijn er al klinieken in Nederland die deze behandeling toepassen.

Voor patiënten met pijnlijke artrose aan de vingers kan een niet-chirurgische werkwijze een effectieve oplossing zijn. Het gaat om lipofilling. Bij deze behandeling wordt vet uit een ander lichaamsdeel in de aangetaste gewrichten geïnjecteerd. Dit zorgt voor een blijvende verbetering van de handfunctie en vooral de pijn. Dit suggereert een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift van de American Society of Plastic Surgeons (ASPS).

Knijpkracht nam flink toe

Bij lipofilling wordt door liposuctie een monster van het eigen vetweefsel afgenomen. De meest voorkomende locaties zijn de bovenbenen en het heupgebied. Kleine hoeveelheden vetcellen worden vervolgens in het door artrose aangetaste vingergewricht geïnjecteerd. De 18 deelnemers aan deze studie moesten een spalk dragen en een week lang pijnstillers slikken. In totaal werden er 28 vingergewrichten met lipofilling behandeld. De handfunctie, pijnscores en tevredenheid werden gemiddeld 44 maanden na de behandeling beoordeeld. Er werd een significante vermindering van de pijn gerapporteerd. Ook de knijpkracht van de behandelde vingers nam flink toe.

Stamcellen in vetweefsel

In de afgelopen jaren zijn procedures voor vetoverdracht geïntroduceerd voor een groeiend aantal doeleinden in plastische en reconstructieve chirurgie. Uit dierstudies blijkt dat stamcellen in vetweefsel in staat zijn om de aangetaste weefsels in beschadigde gewrichten te regenereren.
“Deze niet-operatieve procedure kan effectief zijn bij pijnlijke en vroege artrose aan de vingers, ”zegt één van de onderzoekers. “Er zijn nog langdurige follow-upstudies nodig om de positieve bevindingen bij grotere groepen patiënten te bevestigen.”
Voor lipofilling kunt u bij verschillende klinieken in Nederland terecht. De behandeling – die minimaal 1500 euro kost – wordt echter niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.