Artrose in de vingers

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die elk gewricht van uw lichaam kan treffen. Dus ook die van uw vingers. Het meest getroffen worden de duimbasis – die de duim en de pols met elkaar verbindt – de vingertoppen (DIP gewricht) en de middelste knokkels van de vingers (PIP-gewricht). Bij artrose slijt het kraakbeen tussen de gewrichten en in een vergevorderd stadium wrijven de botten zonder deze beschermende kussentjes tegen elkaar. Dit gaat gepaard met pijn, stijfheid en een milde ontsteking.

Symptomen artrose vingers

De klachten bij artrose in de vingers kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meeste mensen zullen pijn ervaren als ze hun handen gebruiken. Er ontstaat zwelling in de knokkels of rond de pols, waardoor het moeilijker wordt om de vingers te bewegen. Ook de kan de grip van de vingers zwakker worden. Vooral ’s morgens kunnen de vingers stijf aanvoelen.

Verdikkingen vingers bij artrose

Bij artrose in de vingers kunnen verdikkingen nabij de vingertoppen ontstaan. Dit zijn botsporen die ook wel ‘noduli van Heberden’s’ worden genoemd. Deze worden gevormd door botweefsel dat de plaats van het verdwenen kraakbeen heeft ingenomen. Dit is een teken van vergevorderde artrose. Deze verdikkingen zijn permanent en laten de vingers er vaak misvormd uitzien. Botsporen kunnen ook in het midden van de vingers ontstaan. Dan worden ze ‘knooppunten van Bouchard’ genoemd.

Welke vingergewrichten zijn gevoelig voor artrose?

Hier vindt u meer informatie over artrose in specifieke gewrichten van de vinger:
Artrose aan het MCP-gewricht
Artrose aan het PIP-gewricht
DIP-artrose van de vinger
Artrose in het duimgewricht
Artrose in de hand

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen