Artrose aan het PIP-gewricht

Alles wat u moet weten over de oorzaak, symptomen, diagnose, behandeling en operatie bij artrose aan het PIP-gewricht

Artrose in de handen komt het meest voor in het ‘Proximale Inter Phalangeale’ (PIP) gewricht van de vingers. Dit wordt kortweg het PIP-gewricht genoemd. Vanaf de vingertop gerekend gaat het om het tweede gewricht, dat zich net onder het midden van uw vingers bevindt. Dit zijn de knokkels die u gebruikt om tegen het raam te tikken. Het PIP-gewricht is een scharniergewricht en speelt een centrale rol in de grijpfunctie. De duim heeft geen PIP-gewricht, omdat het in tegenstelling tot de vingers slechts twee kootjes bevat.
Bedoelt u eigenlijk het DIP-gewricht? Dit is het gewricht bij uw vingertop.

De PIP-gewrichten van de vingers zijn rood omcirkeld. De duim heeft geen PIP-gewricht. Afkortingen: DIP = Distaal InterPhalangeaal (vingertoppen), MCP = MetaCarpoPhalangeaal (basis van de vingers), CMC = CarpoMetaCarpaal (middenhand), MC = MidCarpaal (handwortel)

De PIP-gewrichten van de vingers zijn rood omcirkeld. De duim heeft geen PIP-gewricht.
Afkortingen: DIP = Distaal InterPhalangeaal (vingertoppen), MCP = MetaCarpoPhalangeaal (basis van de vingers), CMC = CarpoMetaCarpaal (middenhand), MC = MidCarpaal (handwortel, bij pols)

Wat is de oorzaak van artrose aan het PIP-gewricht?

Net als alle andere gewrichten van uw lichaam, zijn de gewrichtsoppervlakten van uw vingers bekleed met een laagjes kraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de gewrichten soepel en pijnvrij kunnen bewegen. Bij het ouder worden kan dit kraakbeenlaagje tussen de vingergewrichten gaan slijten. Daardoor ontstaat artrose aan het PIP-gewricht. Het kraakbeen in dit belangrijke vingergewricht kan ook beschadigd raken bij reumatoïde artritis. De ontstekingen irriteren dan voortdurend het kraakbeen, waardoor beschadigingen in dit elastische weefsel ontstaan. Klachten aan het PIP-gewricht kunnen ook ontstaan door een ongeval of een eerder opgelopen vingerletsel dan niet goed genezen is.

Een pijnlijk PIP-gewricht

Wat zijn de symptomen van artrose aan het PIP-gewricht?

Artrose aan het PIP-gewricht gaat in de beginfase meestal gepaard met pijn. Naarmate het kraakbeen verder afslijt kan er ook stijfheid en krachtsverlies optreden. Daardoor wordt het moeilijker om dingen op te pakken. Ook kan er een zwelling ontstaan. Het PIP-gewricht kan eveneens vervormen. De kans is namelijk groot dat er nieuw botweefsel gaat ontstaan op de gewrichtsuiteinden, waar het kraakbeen gedeeltelijk of helemaal is verdwenen.

Hoe wordt de diagnose artrose aan het PIP-gewricht gesteld?

Uw huisarts kan de diagnose vaak heel eenvoudig stellen. Hij zal u vragen over de pijn en stijfheid die u ervaart als u de aangetaste vinger probeert te bewegen. Tijdens een lichamelijk onderzoek zal de huisarts letten op zwellingen en benige verdikkingen van het PIP-gewricht.

Hoe wordt artrose aan het PIP-gewricht behandeld?

De behandeling is erop gericht de pijn te verlichten en misvorming van het PIP-gewricht te voorkomen. Dat kan door het volgen van een oefenprogramma, het dragen van een spalk en/of het gebruik van pijnstillers. Als dit geen resultaat oplevert, kan de huisarts u doorsturen naar de orthopedisch chirurg voor een operatie aan het PIP-gewricht.

Artrodese in het PIP-gewricht van de wijsvinger: de vinger is in de vorm van een haak vastgezet

Artrodese in het PIP-gewricht van de wijsvinger: de vinger is in de vorm van een haak vastgezet

Wat voor operaties zijn er mogelijk bij artrose aan het PIP-gewricht?

Bij ernstige slijtage van het PIP-gewricht – die meestal gepaard gaat met veel pijn en functieverlies – is een operatie mogelijk. Bij een Synovectomie worden de slijmvliezen verwijderd om zwellingen tegen te gaan en het beschadigingsproces van het PIP-gewricht te vertragen. Deze operatie zal na een paar jaar herhaald moeten worden, omdat deze weefsels weer aangroeien. Bij een Arthrodese worden beide delen van het PIP-gewricht vastgezet. Deze operatieve ingreep is gericht op het laten verdwijnen van de pijn. Er zit dan echter helemaal geen beweging meer in het gewricht. Bij een Arthroplastiek wordt het beschadigde gewricht compleet verwijderd en vervangen door een kunstgewricht. Meestal zal er geen PIP-prothese in de wijsvinger worden geplaatst. Vastzetten heeft de voorkeur, omdat de wijsvinger dan een meer stabiele en stevige grijpfunctie heeft.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 47   Gemiddelde:  4.1/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties