Manipuleren ‘cel-antennes’ hoopgevend voor effectieve behandeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 nov 2015

Het manipuleren van de trilhaartjes die zich buiten op de celmembranen bevinden, kan leiden tot een effectieve behandeling tegen artroseklachten. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Queens Mary Universiteit in Londen. Wetenschappers gebruikten voor deze studie lithiumchloride. Dit is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van psychische stoornissen.

Activeert ontwikkeling en specialisatie cellen

Deze trilhaartjes – primaire cilia genaamd – zijn uiterst kleine haarachtige structuren die als een soort van antennes uit de lichaamscellen steken. Het zijn als het ware de ogen en oren van de cellen. Ze vangen omgevingssignalen op en geven deze door aan de cel. Daarnaast hebben ze ook meer specifieke taken, zoals het zuiveren van de luchtwegen door het slijm naar buiten te werken. Het gebruikte geneesmiddel bleek in staat om de lengte van deze trilhaartjes binnen 24 uur te vergroten bij menselijke en dierlijke kraakbeencellen. Daardoor wordt de Hedgehog signaalroute geactiveerd. Dit systeem stuurt de ontwikkeling en specialisatie van lichaamscellen aan.

Spannend onderzoeksgebied: Ciliotherapie

“Eerdere studies hebben al laten zien dat de lengte van deze trilhaartjes een rol speelt bij de specialisatie van stamcellen. Dus tot wat soort cellen zij zich gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld tot kraakbeencellen. Het manipuleren van deze trilhaartjes kan dus een breed therapeutisch effect hebben in het lichaam. Dit is een spannend en nieuw onderzoeksgebied dat ‘ciliotherapie’ wordt genoemd. Uiteindelijk moet dit leiden tot nieuwe behandelingsmethoden bij ontstekingen, artrose en kanker,” aldus professor Knight van de Londense universiteit.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties