Mannen met reumatoïde artritis hebben andere ondersteuning nodig dan vrouwen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 jul 2018

Mannen met reumatoïde artritis (RA) willen graag vraag-en-antwoordsessies met een verpleegkundige. Vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in het leren beheersen van de symptomen van deze ziekte. Uit een Engelse enquête blijkt dat mannelijke patiënten een andere ondersteuning nodig hebben dan vrouwen om de invloed van RA op hun dagelijkse leven te beheersen.

Reumatoïde artritis man
Uit een grote Engelse studie blijkt, dat vooral mannen met reumatoïde artritis worstelen met het beheersen van deze aandoening. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Engeland ondervroegen 295 mannen en 232 vrouwen over hun ervaringen met reumatoïde artritis. De uitkomsten suggereren, dat mannen een andere ondersteuning nodig hebben om de dagelijkse invloeden van RA op hun leven te kunnen beheersen.

Websites

Ruim 40 procent van de mannelijke deelnemers had moeite met het accepteren van deze gewrichtsaandoening. Ze meldden over het algemeen meer ernstige symptomen en een slechtere geestelijke gezondheid. Uit de enquête bleek, dat mannen voorkeur gaven aan een andere ondersteuning dan vrouwen. Mannen wilden vooral vraag-en-antwoordsessies met een gespecialiseerde verpleegkundige, toegang tot websites met informatie over reumatoïde artritis en gesprekken met onderzoekers.

Ondersteuningsprogramma’s

Vrouwen bleken vooral geïnteresseerd in ondersteunende sessies om de symptomen te leren beheersen, zoals oefen- en fysiotherapie, begeleiding door een reuma-verpleegkundige en advies over hulpmiddelen. Dit onderzoek kan helpen om door te gaan met het ontwikkelen van meer gespecialiseerde behandelingen en ondersteuningsprogramma’s. Deze kunnen dan worden afgestemd op de behoefte van een persoon.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 7    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties