Marihuana onderdrukt ontstekingen bij artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jun 2016

cbd olie artroseEen team onderzoekers van de Universiteit van South-Carolina heeft een nieuwe toepassing van marihuana ontdekt. Het bestanddeel THC kan het immuunsysteem van het lichaam onderdrukken. Daarmee zou marihuana ingezet kunnen worden bij de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry.

Medicinale doeleinden

In Amerika is marihuana de meest gebruikte illegale drug. Steeds meer staten legaliseren het gebruik daarvan voor medicinale doeleinden. Daardoor worden er meer en meer studies opgestart om nieuwe en innovatieve toepassingen van marihuana te vinden binnen de gezondheidszorg. Deze cannabissoort wordt o.a. al regelmatig ingezet om de bijwerkingen (o.a. misselijkheid en braken) van een chemotherapie bij kankerpatiënten te verlichten.

Effectief

De universitaire studie heeft aangetoond, dat marihuana door epigenetische invloeden de immuunrespons bij auto-immuunziekte kan veranderen bij muizen. Daardoor werden ontstekingen onderdrukt. Volgens de onderzoekers is marihuana effectief bij auto-immuunziekten, waarbij chronische ontstekingen een centrale rol spelen. Reumatoïde artritis is daar een voorbeeld van.
Het volledige onderzoeksartikel is vrij technisch van aard en is in het Engels gepubliceerd; het kan hier gelezen worden: naar het bronartikel.

Referentie

Yang, X.; Hegde, V.L.; Rao, R.; Zhang, J.; Nagarkatti, P.S.; Nagarkatti, M. (2014) Histone modifications are associated with delta9-Tetrahydrocannabinol-mediated alterations in antigen-specific T cell responses. The Journal of Biological Chemistry 289;18707-18718.
Naar het bronartikel

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.