Mediterraan dieet met mager rundvlees blijkt hartvriendelijk

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jun 2021

Het is bekend, dat het eten van rood vlees het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Amerikanen zijn echter dol op rundvlees. Daarom onderzocht een Amerikaanse universiteit of rood vlees toch een plaats kan krijgen in een gezond voedingspatroon. Kleine hoeveelheden mager rundvlees in combinatie met een mediterraan dieet blijkt de oplossing.


Het eten van rood vlees verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek aan de Pennsylvania State Universiteit laat zien dat mager rundvlees toch een plaats kan hebben in een gezond voedingspatroon. In combinatie met een mediterraan dieet helpt het bij het verlagen van risicofactoren voor het ontwikkelen van hartaandoeningen, zoals een te hoog LDL-cholesterol.

Carnitine

Amerikaanse wetenschappers hebben al eerder ontdekt dat het stofje carnitine in rood vlees leidt tot aderverkalking. Jennifer Fleming – universitair docent Voeding aan de Amerikaanse universiteit – stelt dat kleine porties mager rundvlees toch hartvriendelijk kan zijn. “Wanneer je een gezond voedingspatroon aanhoudt met fruit, groenten en ander plantaardig voedsel, blijft er ruimte over voor een matige hoeveelheid ander voedsel. Er zitten belangrijke voedingsstoffen in rundvlees. Daar kunt u alsnog van profiteren door de magere stukken in kleine hoeveelheden te consumeren.”

Bloedmonsters

Volgens Fleming bevat het mediterrane dieet traditioneel weinig rood vlees. Maar Amerikanen eten dit wel graag en veel. Daarom heeft zij samen met haar team onderzocht wat het combineren van mager rundvlees én het mediterraan dieet voor invloed heeft op cardiovasculaire aandoeningen. Aan deze studie deden 59 mensen mee. Elke deelnemer consumeerde steeds gedurende vier weken een ander dieet. Drie daarvan bevatten verschillende hoeveelheden mager rundvlees in combinatie met een mediterraan dieet. Het vierde was een gemiddeld Amerikaans dieet. Aan het begin van het onderzoek en tijdens het wisselen van dieet werden bloedmonsters afgenomen.

Afname LDL

Nadat de gegevens waren geanalyseerd, ontdekten de onderzoekers de LDL-cholesterol tijdens het volgen van het mediterraan dieet bij alle deelnemers was afgenomen. Dat was niet het geval in de vier weken dat ze een typisch Amerikaans dieet volgden. De grootste afname van het schadelijke LDL werd waargenomen in dieetperiodes dat 15 tot 70 gram mager rundvlees werd geconsumeerd.
Fleming zegt dat deze studie het belang van gezonde en uitgebalanceerde diëten benadrukt. “Een mediterraan voedingspatroon helpt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het is evenwichtig, gevarieerd en rijk aan voedingsstoffen. Onze studie toont aan, dat kleine hoeveelheden mager rundvlees prima in dit hartvriendelijke dieet passen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.