Bacterie in melk en rundvlees gekoppeld aan reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 mrt 2018

Een bacteriestam die veel voorkomt in melk en rundvlees kan een trigger zijn voor het ontwikkelen van reumatoïde artritis bij mensen die een genetisch risico lopen. Onderzoekers van de University of Central Florida rapporteren als eersten deze connectie in een studie die recent is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Cellular and Infection Microbiology Journal.

melk rundvlees MAP reumatoide artritis

Genetische aanleg

Het gaat om de bacteriestam Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis – beter bekend als MAP – die al eerder in verband werd gebracht met de ziekte van Crohn. In de Verenigde Staten komt deze bacterie bij ongeveer de helft van de koeien voor. Het wordt verspreid naar de mens door de consumptie van o.a. melk en rundvlees. De ziekte van Crohn en reumatoïde artritis delen dezelfde genetische aanleg en worden behandeld met dezelfde afweer-onderdrukkende medicijnen. Deze overeenkomsten waren voor de onderzoekers aanleiding om te kijken of MAP ook aan reumatoïde artritis gekoppeld kon worden.

Gecombineerde behandeling

Tijdens dit onderzoek werden klinische monsters van 100 patiënten met reumatoïde artritis geanalyseerd. Bijna 80 procent bleek een mutatie te hebben in het PTPN2/22-gen. Dit is dezelfde genetische mutatie die bij patiënten met de ziekte van Crohn wordt gevonden. Ruim 40 procent van de klinische monsters werd positief getest op MAP.

“Mensen die geboren zijn met deze genetische mutatie hebben een hoger risico op reumatoïde artritis wanneer ze melk of vlees consumeren van met MAP besmet vee. Daarom proberen we nu meer inzicht te krijgen in de rol van MAP bij de ontwikkeling van deze aandoening. Uiteindelijk moet dit leiden tot een gecombineerde behandeling om zowel ontstekingen als bacteriële infecties te bestrijden,”

aldus één van de onderzoekers.

Reageer nu!

Wat denkt u, is dit zinvol onderzoek? Zou het ergens toe kunnen leiden? Laat hieronder weten wat u ervan denkt.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 57    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties