Meniscusscheur: beter fysiotherapie dan operatie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 nov 2018

Een operatie bij een gescheurde meniscus is niet altijd nodig. Uit een Nederlands onderzoek blijkt, dat fysiotherapie hetzelfde eindresultaat oplevert. Dit betekent goed nieuws voor patiënten, die huizenhoog tegen een dergelijke operatie opzien.

meniscus scheur operatie

Patiënten met een gescheurde meniscus hebben net zo veel baat bij fysiotherapie als bij een operatie. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat door het OLGV in Amsterdam samen met zes andere ziekenhuizen is uitgevoerd. Dit verrassende onderzoek is recent gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

Dagelijkse routine

In Nederland worden jaarlijks 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. Ongeveer 75 procent van de patiënten is 45 jaar of ouder. Voor een orthopeed is een dergelijk ingreep dagelijkse routine. Voor de patiënt is dit echter vaak een ingrijpende gebeurtenis. Daarom heeft orthopeed in opleiding Victor van de Graaf de alternatieve behandelingsmogelijkheden onderzocht. Hij komt tot de conclusie dat een operatie niet altijd nodig is.

Vragenlijsten

Aan het onderzoek deden 321 volwassen van 45 jaar en ouder mee die dit letsel hadden opgelopen. De helft onderging een kijkoperatie om de scheur weg te halen. De resterende deelnemers kregen gedurende twee maanden zestien behandelingen van een fysiotherapeut. Na drie, zes, twaalf en vierentwintig maanden konden de deelnemers aan de hand van vragenlijsten aangeven in hoeverre de kniefunctie was verbeterd. Na analyse van deze gegevens bleek, dat beide groepen er net zoveel op vooruit waren gegaan.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 5    Gemiddelde: 3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties