Anderhalf miljoen subsidie voor onderzoek artrose-medicijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 mrt 2016

vici subsidie lumcDr. Ingrid Meulenbelt van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft anderhalf miljoen euro subsidie ontvangen voor onderzoek naar een medicijn tegen artrose. Met 1,2 miljoen patiënten is dit de meest voorkomende chronische aandoening in ons land. Tot op heden bestaat er nog geen werkend medicijn tegen artrose.

Raadsel ontrafelen

“Sommige genen die een rol spelen bij de ontwikkeling van artrose zijn bekend,”

licht Meulenbelt toe.

“Het is echter nog een raadsel waarom de ziekte van patiënt tot patiënt zo verschilt. Dat proberen we nu te ontrafelen door bestaande medicijnen uit te testen op stukjes gekweekt weefsel. Zo kunnen we vaststellen welke medicijnen bij welke groep patiënten het beste werken. Ook willen we nieuwe medicijnen ontwikkelen.”

Persoonsgebonden subsidie

Ze ontvangt voor haar onderzoek een bedrag van anderhalf miljoen euro. Het gaat om een Vici-subsidie. Dit is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke subsidies van Nederland. Uit 215 aanvragen kwamen 32 grensverleggende onderzoeken in aanmerking voor zo’n subsidie.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.