Verband ontdekt tussen mitochondriale schade en osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 jun 2019

Een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania werpt een nieuw licht op osteoporose. Door beschadiging van de energiecentrales van de cellen, worden er meer osteoclasten geproduceerd die botcellen afbreken. Vooral roken, alcohol en milieuvervuiling kunnen de functie van de mitochondria aantasten.


Schade aan de mitochondria van de cellen spelen een rol bij osteoporose. Dit zijn de minuscule krachtcentrales van de cel waar suikers, vetten en eiwitten worden omgezet in energie. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben de link tussen mitochondriale schade en botverlies recent naar buiten gebracht.

Mysterie

Sommige risico’s voor botontkalking – zoals leeftijd, vrouwelijk geslacht en erfelijkheid – kunnen niet vermeden worden. Maar andere wel. En dan wordt al langer prominent verwezen naar roken, alcoholgebruik, bepaalde medicijnen en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen. Het is echter nog een mysterie hoe deze factoren samenhangen met osteoporose. De Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt, dat deze externe factoren de mitochondria kunnen beschadigen.

Meer osteoclasten

Bij gezonde mensen zijn de activiteiten van de botopbouwende osteoblasten en botafbrekende osteoclasten perfect in evenwicht. Wanneer de energiecentrales van de botcellen beschadigd raken, neemt de aanmaak van osteoclasten toe. Met als gevolg dat het bot wordt afgebroken. Toekomstige studies moeten leiden tot mogelijke behandelingen om de mitochondriale functie gezond te houden, zodat er een betere bescherming ontstaat tegen osteoporose.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties