Musiceren pijnigt de spieren en gewrichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 jan 2019

Bespeelt u voor uw plezier een instrument? Net als bij professionele musici kan dit leiden tot spier- en gewrichtsklachten. In de toekomst wordt een speciale polikliniek geopend, waar ook amateurs met muziek-gerelateerde blessures terecht kunnen.

Musiceren zonder pijn
Of u nu op amateur of professioneel niveau muziek maakt: uw spieren en gewrichten zijn daar niet altijd blij mee. Vooral vrouwen en violisten hebben klachten. Dat is de bevinding van orthopedisch chirurg in opleiding Laura Kok, die op 20 november 2018 op dit onderwerp is gepromoveerd.

Verdrievoudiging klachten

Uit haar onderzoek kwam naar voren, dat niet alleen een meerderheid van de professionele musici last heeft van spier- en gewrichtsklachten. Ook amateurs blijken veel muziek-gerelateerde blessures op te lopen. Vooral bij intensieve repetitieperiodes wordt een verdrievoudiging van de klachten gezien. Ook krijgen vrouwen die een strijkinstrument voor hun plezier bespelen vaker nek- en schouderklachten dan mannen. Volgens Kok kan het vrouwelijk lichaam waarschijnlijk minder goed omgaan met intensieve eenzijdige belasting.

Speciale polikliniek

Binnen de gezondheidszorg wordt nog onvoldoende ingesprongen op de speciale behoeftes van musici. Voor sporters zijn er bijvoorbeeld wel legio mogelijkheden om blessures effectief te laten behandelen. Volgens Laura Kok zijn muziek-gerelateerde blessures aan spieren en gewrichten heel goed te behandelen. Daarom wil ze in de toekomst een speciale polikliniek voor musici opzetten in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 2.9/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties