Schouderpijn en klachten

Dit kan er allemaal misgaan in uw schouder

De schouder is één van de meest gecompliceerde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is zo geconstrueerd, dat het in alle richtingen bewogen kan worden. Daardoor bent u in staat om de meest uiteenlopende handelingen te verrichten. Van het kammen van uw haren tot het optillen van een doogs. En van het drinken een kop koffie tot het poetsen van uw tanden. Juist door die grote flexibiliteit en complexe opbouw kan er veel misgaan in de schouder. ‘Bewegen zonder pijn’ zet de belangrijkste aandoeningen in dit artikel voor u op een rijtje.

Hoe zit de schouder in elkaar?

De schouder wordt gevormd door drie botten. Het gaat om het sleutelbeen, het schouderblad en de bovenarm. Het is uitgerust met twee gewrichten die nauw met elkaar samenwerken, zodat de armen alle kanten op kunnen bewegen. Het glenohumerale gewricht (tussen het schouderblad en de bovenarm) heeft de vorm en functie van een kogelgewricht. De relatief grote bol aan de bovenarm rolt en draait in de kom van het schouderblad. Dit gewricht maakt het mogelijk om met de armen draaibewegingen te maken en van en naar uw lichaam te bewegen. Zowel aan de kop als in de kom zit een laagje kraakbeen, zodat de botten soepel over elkaar kunnen glijden.

Daarboven bevindt zich het AcromioClaviculaire gewricht of AC-gewricht. Dit is een schuifgewricht dat zich tussen het sleutelbeen en de schoudertop bevindt. Dit gewricht maakt het mogelijk om uw armen boven het hoofd te heffen. Om de schoudergewrichten zit een veelvoud aan banden en spieren. Deze zijn nodig voor de stabiliteit van de schouders en om bewegingen te sturen en te begeleiden.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Artrose in de schouder

Deze aandoening kan zich zowel in het glenohumerale als acromioclaviculaire gewricht voordoen. Meestal als gevolg van het ouder worden gaat het kraakbeen in de gewrichten slijten. Daardoor komen de schoudergewrichten dichter op elkaar te liggen. Langdurige ontstekingen in de schouder, een ongeval of overbelasting kunnen dit slijtageproces ook in gang zetten.
Lees verder over schouderartrose.

Symptomen artrose in de schouder

Vooral tijdens het bewegen kunnen de schouders pijn gaan doen. Na een lange periode van rust – bijvoorbeeld slapen – kan er doorgaande pijn en ook stijfheid optreden. Deze klachten nemen meestal weer af. Bij gevorderde artrose kan er bot-op-botcontact ontstaan. Dit kan zeer pijnlijk zijn.

Diagnose en behandeling artrose in de schouder

Eerst zal de arts kijken of de pijn en stijfheid niet door een andere aandoening wordt veroorzaakt. Is dit niet het geval, dan zal er een CT-scan worden gemaakt om de mate van kraakbeenverlies vast te stellen. Bij lichte vormen van artrose kan een fysiotherapeut helpen. Hij kan u door oefeningen leren om de schouders anders te belasten. Bij pijn kan de arts ontstekingsremmers voorschrijven. Deze NSAIDs veroorzaken echter regelmatig nare bijwerkingen.

Goede alternatieven zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers geven over het algemeen een goed resultaat. In een vergevorderd stadium van schouderartrose kan het schoudergewricht eventueel vervangen worden door een schouderprothese.

Frozen shoulder

Dit is een ontsteking in het schoudergewricht, waardoor het kapsel gaat krimpen en verdikken. De schouder wordt stijf en kan niet meer alle bewegingen maken. Dit kan het verrichten van alledaagse handelingen flink bemoeilijken. Als de klachten spontaan en zonder aanwijsbare oorzaak ontstaan, spreekt men van een primaire frozen shoulder. Als de klachten ontstaan na een ongeluk of een operatie, noemt men deze aandoening een secundaire frozen shoulder.
Lees verder over de frozen shoulder.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Symptomen frozen shoulder

In de eerste fase is er als gevolg van ontstekingen constant een vervelende pijn in de schouders aanwezig. In het volgende stadium voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. In de herstelfase nemen pijn en stijfheid af en kan de schouder steeds beter bewogen worden.

Diagnose en behandeling frozen shoulder

Bij een frozen shoulder zal de arts een duidelijke bewegingsbeperking van uw schouder kunnen waarnemen. Om andere aandoeningen uit te sluiten, zal er een röntgenfoto van uw schouder gemaakt worden. Een frozen shoulder geneest binnen een periode van 10 maanden tot 3 jaar vanzelf. Fysiotherapie kan het herstel ondersteunen. Pijnbestrijding gebeurt meestal met ontstekingsremmende medicijnen of een tijdelijke zenuwblokkade. Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad hebben geen invloed op de pijn, maar kan wel de stijfheid van het schoudergewricht verminderen.

RSI in de schouder

Repetitive Strain Injury (RSI) ontstaat in de schouders door het steeds herhalen van kleine bewegingen. Omdat de spieren van de schouders en armen continu worden aangespannen, raken ze overbelast. De doorbloeding neemt af en de betrokken spieren gaan pijn doen. Uiteindelijk kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan of kunnen zenuwen bekneld raken.
Lees verder over RSI.

Symptomen RSI in de schouder

RSI begint met pijn en vermoeidheid in de spieren en gewrichten die worden gebruikt om de herhaalde bewegingen uit te voeren. Na een periode van rust verdwijnen deze klachten vanzelf weer. In het volgende stadium blijven de klachten ook na een rustperiode aanhouden. Er wordt pas over RSI gesproken als de pijn in het schoudergewricht dag en nacht aanwezig is. De schouder kan dan nog nauwelijks gebruikt worden.

Diagnose en behandeling RSI in de schouder

Er is geen specifiek onderzoek om RSI vast te kunnen stellen. De arts zal dus alle andere mogelijke schouderklachten eerst moeten uitsluiten. Er bestaat ook nog geen gerichte behandeling voor RSI. De arts zal u wel adviseren om uw schouder te blijven bewegen, maar dan wel gedoseerd. Een fysiotherapeut kan helpen om uw klachten te verminderen. Een bedrijfsarts kan een ergonomisch advies geven om de werkomstandigheden te verbeteren.
Paracetamol of een ontstekingsremmer kan helpen om de pijnklachten te verminderen.

Slijmbeursontsteking in de schouders

Slijmbeurzen zijn kussentjes die gevuld zijn met slijmerig vocht. Ze zorgen ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. De slijmbeurs in de schouder is het meest gevoelig voor een ontsteking. Meestal ontstaat deze aandoening door overbelasting, bijvoorbeeld nadat u de hele dag heeft geschilderd.
Lees verder over de slijmbeursontsteking.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder

pijn schouderEr zijn duidelijke tekenen die wijzen op een ontsteking. De slijmbeurs in de schouder is opgezwollen en doet pijn. Ook kan de plek rood en warm zijn. De pees heeft door de zwelling minder ruimte om te bewegen. Doet u dat toch, dan kan dit gepaard gaan met hevige pijnscheuten.

Diagnose en behandeling slijmbeursontsteking in de schouder

Net als bij veel andere klachten in de schouder, zal de arts bepaalde aandoeningen moeten uitsluiten. Zo zal er gekeken worden of het om een plaatselijke ontsteking in de schouder gaat of om een verschijnsel van een reumatische ziekte. Soms kan er een röntgenfoto worden gemaakt om de conditie van het schoudergewricht nader te bekijken. Bij een slijmbeursontsteking zal de arts u adviseren om de schouder zo veel mogelijk rust te geven. Meestal geneest de aandoening dan weer vanzelf.
Tegen de pijn kan paracetamol genomen worden. Soms vindt de arts het noodzakelijk om NSAIDs voor te schrijven.

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking of ’tendinitis’ komt het vaakst voor in de schouder. Net als bij RSI en frozen shoulder is overbelasting de oorzaak van deze aandoening. Pezen verbinden spieren met de botten. Deze vezelachtige structuren zijn niet zo rekbaar. Een klein scheurtje is al voldoende om een ontstekingsreactie in gang te zetten. Vaak is ook de schede, die de pees omkleedt, aangetast.
Lees verder over een peesontsteking in de schouder.

Symptomen van een peesontsteking in de schouder

De ontsteking van de pees veroorzaakt pijn in de schouder. Daarnaast kan de plek opgezwollen zijn en warm aanvoelen. De schouder is stijf en kan moeilijk worden bewogen. Soms is bij het bewegen van de ontstoken pees een zacht gekraak op knisperend geluid te horen. Dit wordt ‘crepitus’ genoemd.

Diagnose en behandeling van peesontsteking in de schouder

De arts zal de diagnose stellen op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Er zal geadviseerd worden om de ontstoken pees zo veel mogelijk te ontzien. Daarnaast kunnen pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen – NSAIDs – worden voorgeschreven. Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad zijn niet effectief bij een peesontsteking.

Peesverkalking in de schouder

Deze klacht komt vooral voor in de pezen van de schouder en in het schouderkapsel. Bij deze aandoening wordt er kalk afgezet in de pezen. Dit kan een pijnlijk gevoel geven. Peesverkalking ontstaat waarschijnlijk door een verminderde doorbloeding van het schoudergebied. Daardoor gaan de peescellen calcium aanmaken.
Lees verder over een peesverkalking in de schouder.

Symptomen van een peesverkalking in de schouders

Peesverkalking hoeft niet altijd gepaard te gaan met lichamelijke klachten. Als de verkalking groter wordt, dan kan de pees ingeklemd raken in de omhullende schede. Tillen of op de schouder liggen kunnen dan pijnklachten veroorzaken. De schouder kan minder goed bewogen worden.

Diagnose en behandeling van peesverkalking in de schouder

Een röntgenfoto kan uitwijzen of er sprake is van een peesverkalking. Op zo’n foto zijn de kalkspatjes in de pezen goed zichtbaar.
injectie schouderEr bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden voor een peesverkalking. Afwachten is de eerste optie. Meestal lossen de kalkspatjes weer vanzelf op. Een injectie met de corticosteroïde ontstekingsremmers heeft een pijnstillende werking. Het aanprikken met een naaldje kan er voor zorgen dat de kalk oplost. Dit wordt Barbotage of Needling genoemd. Heel effectief tegen de pijnklachten is een behandeling met schokgolven (Extracorporele ShockWave Therapie of ESWT). De kalkafzetting kan ook worden verwijderd door middel van een kijkoperatie.

Schoudergordelsyndroom

Deze aandoening staat ook bekend als Thoracic Outlet Syndroom of TOS. Het gaat hier om een beklemming van de vaatzenuwbundel die vanuit de nek- en borstholte naar de armen loopt. Meestal gaat hem om een zenuw (NTOS) die in het gedrang is geraakt. Daardoor kan deze niet meer goed signalen doorgeven. Maar ook een bloedvat (VTOS) of zelfs slagader (ATOS) kan klem komen te zitten. De bloedcirculatie in de arm en hand raakt dan verstoord.
Lees verder over het schoudergordelsyndroom.

Symptomen van het Schoudergordelsyndroom

Bij een ingeklemde zenuw in de schouderregio ontstaat een zeurderige, doffe en branderige pijn. Ook kunnen de arm en zelfs de vingers gaan tintelen. Er kan krachtsverlies optreden, waardoor dingen gemakkelijk uit de handen glijden. Als het probleem zich voordoet met een bloedvat, dan kan de arm blauw en dik worden. Bij een afgeknelde slagader wordt de arm koud en bleek als gevolg van de verstoorde bloedsomloop.

Diagnose en behandeling Schoudergordelsyndroom

Het is belangrijk dat u bij de huisarts heel nauwkeurig de symptomen beschrijft. De meeste huisartsen herkennen een Schoudergordelsyndroom niet direct. Er kunnen een aantal tests gedaan worden om klachten in het schouder – en halsgebied uit te lokken. Een radiografisch onderzoek, een MRI-scan of een zenuwgeleidingsonderzoek kunnen de diagnose bevestigen. Meestal zullen de klachten worden behandeld door een fysiotherapeut. Hij zal door oefeningen proberen de inklemming van de zenuwvaatstreng op te heffen. Soms is een operatieve ingreep nodig.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen