Peesverkalking in de schouder

Alles wat u moet weten over peesverkalking in de schouder: symptomen, oorzaak, operatie en de behandeling

Peesverkalking komt vooral voor in de pezen rond de schouderkop. Naar schatting drie tot vijf procent van de mensen krijgt last van deze aandoening, waarvan de officiële medische term ‘calcifiërende rotator cuff tendinitis’ is. ‘Calcifiërende’ verwijst naar kalkspatjes en ‘rotator cuff’ naar de vier spieren die samen het ‘rotatorenmanchet’ of de schoudergordel vormen. Deze spieren zijn met pezen aan de schouderbotten en –gewrichten verbonden. Daar doet het probleem zich dus voor.

Wat is een peesverkalking in de schouder?

schouder pees verkalkingBij deze aandoening verschijnen er kalkfragmenten in één van de pezen rond de schouder. Dit is net zo zacht als of iets harder dan tandpasta. Door de opstapeling van kalk in de pees kan die gaan zwellen. Daardoor gaat de pees bij het tillen van de arm knellen onder het schouderdak. Op een gegeven moment kunnen de kalkdeeltjes uit de pees ontsnappen. Hierop reageert het lichaam met een heftige ontstekingsreactie die een felle pijn kan veroorzaken.
Lees ook het artikel over de peesontsteking in de schouder.

Wat is de oorzaak van een peesverkalking in de schouder?

Het is niet bekend waardoor deze aandoening wordt veroorzaakt. Er is geen relatie aangetoond tussen calcifiërende rotator cuff tendinitis en artrose of osteoporose. Ook is er geen verband gevonden tussen deze aandoening en een te hoge calciuminname via de voeding, een ongeval of overbelasting. Artsen vermoeden dat de peesverkalking in de schouder het gevolg is van een verminderde bloeddoorstroming, waardoor bepaalde cellen worden aangezet tot het aanmaken van verkeerde vormen van calcium. Een erfelijke aanleg kan vaak een rol spelen. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen (en dus iets minder bij mannen) in de leeftijd van 40 tot 50 jaar. Bij 50 procent van de patiënten is er sprake van kalkafzetting in de pezen van beide schouders. Meestal doet slechts één schouder pijn.

Wat zijn de symptomen van peesverkalking in de schouder?

Niet iedereen met een peesverkalking heeft klachten. Deze ontstaan pas als de klakopstapelingen groter worden. Dan kan de verdikte pees ingeklemd raken. Er ontstaan pijnklachten tijdens het tillen van de arm of het liggen op de schouder. Ook kan de schouder minder goed bewogen worden. Als de kalkdeeltjes uit de pezen loskomen, komen ze in de slijmbeurs terecht, die zich tussen de pezen en het schouderdak bevindt. Dan ontstaat er een heftige ontstekingsreactie. Lees meer over een slijmbeursontsteking.
Dit gaat gepaard met felle pijnen. Ook kan de schouder nog amper gebruikt worden. Deze fase wordt vaak gezien als het begin van het herstel van de door kalk aangetaste pezen.

Hoe wordt de diagnose peesverkalking in de schouder gesteld?

De arts zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Zo zal hij vaststellen of er een pijnlijk moment is bij het optillen van uw arm. Daarnaast zal er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop zijn de kalkspatjes goed te zien.

Hoe wordt een peesverkalking in de schouder behandeld?

In de meeste gevallen zal de arts niets doen. De schouderklachten verdwijnen vanzelf, namelijk wanneer de kalk in de pezen spontaan oplost. Dit kan echter een paar maanden tot zelfs enkele jaren duren. Soms zal de arts u adviseren om Paracetamol tegen de pijn te nemen. injectie schouder verkalkingBij aanhoudende en hevige pijn kan de arts de schouder injecteren met een ontstekingsremmer (corticosteroïd). Meestal is één injectie voldoende om gedurende een lange tijd pijnvrij te zijn. Indien nodig kan de injectie herhaald worden. Een andere behandelingsmogelijkheid is barbotage of needling. Met een echo wordt de juist plaats van de kalkafzetting bepaald. De pees wordt vervolgens met een naald aangeprikt, waardoor de kalk gaat oplossen.

Wanneer wordt er geopereerd bij een peesverkalking in de schouder?

De arts zal alleen een operatie voorstellen als de andere behandelingen niet helpen of als er sprake is van ernstige pijn of bewegingsbeperking. Door middel van een kijkoperatie zal dan de kalkafzetting worden verwijderd. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose. De pezen van de schouders worden dan gecontroleerd op de aanwezigheid van calciumdepots. Vervolgens worden deze ingesneden en leeg geduwd. Daarna wordt de slijmbeurs gespoeld om de vrijgekomen calciumkristallen te verwijderen. Soms komt er te weinig calcium uit de pees vrij. De chirurg zal dan ook nog extra ruimte willen vrijmaken voor de gezwollen pees. Er wordt dan een deel van het bot aan de rand van het schouderdak weggenomen.

Lees meer over schouderklachten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen