Schoudergordelsyndroom

Pijn en tinteling in schouders en armen? Misschien zit er een zenuw of bloedvat klem!

Schoudergordelsyndroom wordt nog nauwelijks door huisartsen herkend
Pijn én een hoop andere ellendige verschijnselen. Dat is het gevolg als een bloedvat, slagader of zenuw in de schouderregio beklemd is geraakt. Deze aandoening staat bekend als het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), Borstkasuitgangsyndroom, Neurovasculair Compressie Syndroom of Schoudergordelsyndroom. De pijn kan uitstralen naar schouder, arm en hand, maar kan ook voelbaar zijn in hals, achterhoofd en oksel. De pijn neemt toe bij inspanning en tijdens de nachtelijke uren. Daarbij kan een tintelend gevoel in de arm tot aan de hand ontstaan. Ook kan er krachtverlies in de arm optreden. Het Schoudergordelsyndroom komt vaker voor bij mensen met overgewicht, bij gespierde mensen, bij vrouwen én bij jongvolwassenen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.

Wat is het Schoudergordelsyndroom?

Het Schoudergordelsyndroom staat hoog in de top 10 van aandoeningen die niet door de huisarts worden herkend. Bij de symptomen van pijn, tinteling en krachtsverlies in de armen wordt al gauw gedacht aan een beknelde armzenuw bij de elleboog, aan een nekhernia, aan het Carpaal Tunnelsyndroom of aan diabetes. De klachten zijn echter het gevolg van een beklemming van de bundel met zenuwen, bloedvaten en slagaders die vanuit de nek- en borstholte naar de armen worden geleid. In het schoudergebied kan deze vaatzenuwbundel in het gedrang komen. De zenuwen kunnen daardoor minder goed signalen doorgeven en de bloedtoevoer naar de arm en hand raakt verstoord. In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om een zenuwbeknelling. Dit wordt neurogene TOS (NTOS) genoemd. Bij arteriële TOS (ATOS) is een slagader in de knel geraakt en bij veneuze TOS (VTOS) een ader.

Wat is de oorzaak van het schoudergordelsyndroom?

Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Zo lopen mensen die voor hun beroep langdurig met de armen boven de schouders moeten werken een groter risico op het Thoracic Outlet Syndroom. Bepaalde nekspieren kunnen dan doorgroeien, waardoor zenuwen of bloedvaten worden afgekneld. Deze aandoening komt daarom vaker voor bij o.a. kappers en schilders. Maar mensen die veel zwemmen, rugby beoefenen of aan bodybuilding doen, kunnen eveneens door overmatige ontwikkeling van de nek- en schouderspieren met dit probleem te maken krijgen. De beknelling kan verder het gevolg zijn van een extra rib, een gebroken rib of sleutelbeen, een verkeerde houding of een te nauwe ruimte tussen de eerst rib en het sleutelbeen.

Wat zijn de symptomen van een Schoudergordelsyndroom?

Bij een Neurogene Schoudergordelsyndroom (NTOS) is uitsluitend een zenuw in de schouderregio bekneld geraakt. Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van TOS. Door druk op de zenuw ontstaat er een zeurderige, doffe of branderige pijn aan de schouder of aan de achterzijde van de bovenarm. De pijn kan vaak ook uitstralen naar de nek, het achterhoofd en de armen. Er kan een tintelend gevoel in de arm opreden, dat zich kan uitstrekken tot aan de hand en zelfs tot in de vingers. Verder kan er sprake zijn van krachtsverlies. U verliest dan de controle over uw bewegingen en laat dingen gemakkelijk uit uw hand vallen.

Bij Veneuze Schoudergordelsyndroom (VTOS) is een bloedvat dat onder het sleutelbeen door loopt bekneld geraakt. De arm wordt dan blauw, dik (oedeem) en de oppervlakkige aders kunnen opzwellen. Door het oedeem kunnen de vingers gaan tintelen.

Wanneer bij het Arteriële Schoudergordelsyndroom (ATOS) de slagader – bijvoorbeeld die onder het sleutelbeen door loopt – wordt afgekneld, dan wordt de arm koud en de huid bleek. Dit wordt veroorzaakt door een verstoorde bloedcirculatie in de arm.

Hoe wordt de diagnose Schoudergordelsyndroom gesteld?

Er is nog geen standaardtest ontwikkeld om het Schoudergordelsyndroom vast te kunnen stellen. De huisarts zal deze aandoening moeten herkennen aan de klachten en de verschijnselen die u als patiënt aandraagt. Dat is helaas niet altijd het geval. Meestal zal de arts de klachten toeschrijven aan onverklaarbare neurologische klachten in de arm. Maar wanneer u de beschreven symptomen duidelijk herkent, dan is het verstandig om uw huisarts op het spoor te zetten van het Schoudergordelsyndroom. Hij kan dan een aantal fysiotherapeutische testen uitvoeren. Deze zijn er op gericht om klachten uit te lokken door de vaatzenuwbundel in het schouder- en halsgebied te vernauwen. Doet dit pijn, dan kan er sprake zijn van het Thoracic Outlet Syndroom. De diagnose kan bevestigd worden door een radiografisch onderzoek, een MRI-scan of een zenuwgeleidingsonderzoek. Deze onderzoeken zijn ook bedoeld om andere oorzaken uit te sluiten.

Hoe wordt het Schoudergordelsyndroom behandeld?

Wanneer het Schoudergordelsyndroom bij u is vastgesteld, wordt u meestal doorverwezen naar een fysiotherapeut. Hij zal u oefeningen geven die helpen om de inklemming van de vaatzenuwstreng te verminderen. Daarnaast zal hij u ook leren om uw houding te verbeteren. Bij een beknelde zenuw kunnen er ontstekingsreacties ontstaan. De arts kan u dan pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven om de pijn te onderdrukken. Mogelijke alternatieven zijn vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte bes-blad. De arts kan er ook voor kiezen om een injectie met botuline toxine in de schouderspieren te geven. De symptomen verdwijnen dan gedurende een paar maanden. Bij ernstige klachten kan een operatie worden overwogen om de inklemming van een zenuw, ader of slagader op te heffen. Soms moet daarbij een rib verwijderd worden om voldoende ruimte te maken voor de zenuwvaatbundel.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen