Kan muziek pijn verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jul 2022

Dat muziek vaak een goede pijnstiller is, is al sinds 1960 bekend. Wetenschappers hebben tot nu toe echter nog geen vat gekregen op dit fenomeen. Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt hoe geluid de pijn verdrijft bij muizen. En wat heel bijzonder is: dit effect werd zelfs waargenomen bij zeer onaangename geluiden.

kan muziek pijn verlichten

Al in 1960 hebben studies aangetoond dat muziek en andere geluiden acute en chronische pijn kunnen helpen verlichten. Hoe de hersenen deze pijnvermindering kunnen produceren is echter nooit duidelijk geworden. Een internationaal team van wetenschappers heeft nu netwerken van zenuwcellen in de hersenen geïdentificeerd die door geluid pijn bij muizen kunnen afremmen. Deze bevinding kan bijdragen aan de ontwikkeling van veilige methodes om pijn te bestrijden, zoals bij artrose en reumatoïde artritis.

Neurale processen

Deze studie – geleid door het National Institute of Dental and Craniofacial Research in China – is in juli 2022 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“We hebben effectievere methodes nodig om acute en chronische pijn te beheersen. En dat begint met het bestuderen van neurale processen in de hersenen die pijn reguleren,” zegt onderzoeksleider professor Rena D’Souza. “Door het circuit bloot te leggen – dat zorgt voor pijnverlichtende effecten door geluid bij muizen – doen we een schat aan kennis op. Die kan aan de basis staan van nieuwe pijntherapieën bij mensen.”

Klassieke muziek

De onderzoekers stelden muizen met ontstoken poten eerst bloot aan drie soorten geluid: een aangenaam stuk klassieke muziek, een onaangename mix van hetzelfde muziekstuk en witte ruis. Verrassend genoeg verminderde alle drie de geluiden – ongeveer op het niveau van fluisteren – de pijngevoeligheid bij de muizen. Als de volumeknop hoger werd gedraaid, werd er geen effect gemeten.
“We waren echt verrast dat het niveau van geluid er toe zou doen. En dus niet het soort geluid of de aangenaamheid daarvan,” zegt D’Souza.

Hersencircuits

Om de hersencircuits die aan dit effect ten grondslag liggen te onderzoeken, gebruikten de onderzoekers niet-infectieuze virussen in combinatie met fluorescerende eiwitten. Daarmee konden ze verbindingen tussen hersengebieden traceren. Ze ontdekten een specifieke route die informatie over geluid ontvangt en verwerkt. Deze staat in verbinding met de thalamus. Dit is een belangrijke hersenkern die o.a. betrokken is bij het verwerken van pijnsignalen. Het is nog onduidelijk of vergelijkbare hersenprocessen bij mensen hetzelfde effect hebben als bij muizen. Deze studie is in ieder geval een startpunt om dit verder te onderzoeken.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.