Nieuw onderzoek: hydrogel kan Reumatoïde artritis bestrijden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 nov 2017

Amerikaanse onderzoekers van het Instituut voor Basic Science (IBS) hebben een hydrogel ontwikkeld met een dubbele werking op Reumatoïde artritis. Het absorbeert enerzijds overtollig gewrichtsvloeistof en bindt anderzijds stikstofmonoxide dat een rol speelt bij de instandhouding van ontstekingsprocessen. De werking van dit nieuwe middel wordt momenteel onderzocht bij muizen.

Nieuw onderzoek: hydrogel kan Reumatoïde artritis bestrijden

Onder controle

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte waarbij het immuunsysteem de zachte weefsels van de gewrichten aanvalt. Dit leidt tot ophoping van gewrichtsvloeistof. Hoewel deze heldere vloeistof de gewrichten smeert en voedt, kan ophoping leiden tot ontstekingen. Dit veroorzaakt zwelling en pijn. Immuuncellen hebben als taak om deze gewrichtsontstekingen onder controle te brengen. Dat doen ze o.a. door stikstofmonoxide te produceren. Dit gas is echter giftig en kan ontstekingsreacties juist bevorderen als het in grote hoeveelheden aangemaakt wordt.

Absorbeert gewrichtsvloeistof

De huidige behandeling van Reumatoïde artritis is gericht op het bestrijden van de klachten met ontstekingsremmende geneesmiddelen die de pijn en zwelling verminderen. Het onderzoeksteam koos voor een meer uitdagende benadering door zich op stikstofmonoxide te richten. De wetenschappers ontwikkelden een geleiachtig materiaal dat dit vluchtige gas absorbeert. Daarnaast neemt deze hydrogel overtollig gewrichtsvloeistof op, zodat de zwelling afneemt.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 19    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties