Deze oefening vermindert pijn en slijtage bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 jun 2022

Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Baylor College of Medicine is er een oefening die de pijn bij artrose kan verminderen. Deze inspanning kan ook het verlies aan kraakbeen afremmen. “Het is een gratis activiteit die bovendien geen bijwerkingen heeft zoals veel geneesmiddelen wel hebben”, zegt één van de onderzoekers.

Deze oefening vermindert pijn en slijtage bij knieartrose

Wandelen kan kniepijn verminderen bij mensen van 50 jaar en ouder met artrose. Bovendien is deze vorm van inspanning een effectieve manier om schade aan het aangetaste gewricht te vertragen. Dit onthult een nieuwe studie van het Baylor College of Medicine – gevestigd in Houston – die gepubliceerd is in het medisch tijdschrift Arthritis & Rheumatology.
“Tot nu toe was er geen overtuigend bewijs dat wandelen als oefening bij artrose voordelen biedt voor zowel het beperken van pijn als gewrichtsschade, zegt Grace Hsiao-Wei Lo die als assistent-professor Immunologie, Allergie en Reumatologie verbonden is aan de universiteit.

Osteoartritis Initiative

De onderzoekers analyseerden de data van het Osteoartritis Initiative. Dit is een langlopend onderzoek, waarbij de deelnemers zelf rapporteren over hoe vaak en hoe lang ze wandelen om te oefenen. Degenen die aangaven dit regelmatig te doen vanaf de leeftijd van 50 jaar of later, hadden 40 procent minder kans op terugkerende kniepijn. Dit in vergelijking met deelnemers die amper naar buiten gingen om te lopen.
“Deze studie toont aan dat wandelen om te oefenen kan helpen om het ontstaan van dagelijkse kniepijn te voorkomen. Het kan ook verergering van schade aan het gewricht door artrose vertragen,” aldus Hsiao-Wei Lo.

Minder risico op diabetes

Volgens de assistent-professor voegt wandelen nog enkele gezondheidsvoordelen toe. Ze noemt een verbeterde cardiovasculaire gezondheid plus een verminderd risico op obesitas en diabetes. Bovendien is wandelen een gratis activiteit die in tegenstelling tot medicijnen gepaard gaat zonder bijwerkingen.
“Mensen met de diagnose artrose in de knie moeten vooral wandelen om te oefenen. Ook als u geen of maar af en toe pijn in dit gewricht voelt,” adviseert de Amerikaanse arts.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien. 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.