Onderzoek naar vroege opsporing reuma krijgt Europese beurs

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 okt 2016

detecteren-reumaEen onderzoek naar vroege identificatie van toekomstige reumapatiënten wordt ondersteund met een Europese ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro. Dit project is een vervolg op recent onderzoek van het LUMC. “Samen met radiologen werd ontdekt dat gewrichtsontstekingen die uitwendig nog niet waarneembaar zijn wel zichtbaar gemaakt kunnen worden op MRI-scans. Dit verschijnsel kan een voorbode zijn van reumatoïde artritis. Collega’s van andere laboratoria ontdekten dat er bepaalde antistoffen in het bloed aanwezig zijn bij mensen met reuma,” aldus professor Annette van der Helm, hoogleraar Vroege Artritis.

Appels en peren

Van der Helm gaat zich nu richten op manieren om deze ontdekkingen naar de praktijk van de reumatologie te vertalen. Daarbij wil ze er achter komen, welke gegevens er gecombineerd moeten worden om te voorspellen welke mensen met de ontstekingen dan wel antistoffen uiteindelijk reuma krijgen. Dat is nu nog moeilijk, omdat maar de helft van de mensen met antistoffen in het bloed in de toekomst ook écht reuma krijgen. En slechts 33 procent van de mensen met ontstekingen op de MRI krijgt uiteindelijk een chronische gewrichtsaandoening.

“Dat betekent dat we appels en peren bij elkaar moeten optellen,”

aldus de hoogleraar Vroege Artritis.

Eerder ingrijpen

Reumatologen weten al langer dat een vroege behandeling het beste resultaat geeft bij reumatoïde artritis. Bij gezwollen gewrichten schrijven ze direct methotrexaat voor om de ontstekingen te remmen en verdere gewrichtsbeschadiging te voorkomen. De ziekte is dan meestal reeds in een chronisch stadium. Dit vervolgonderzoek moet leiden tot eerder ingrijpen, zodat voorkomen kan worden dat de ziekte chronisch wordt en zodat gebruik van zwaardere medicatie wellicht niet meer nodig zal zijn.

“Maar dan moeten wel weten welke patiënten we wel of niet moeten behandelen. Daar proberen we nu achter te komen,”

aldus Van der Helm.

Publicaties

Recente publicaties van Van der Helm en haar team zijn te vinden via PubMed. Als er iets nieuws ontdekt wordt, dan zal een samenvatting van de betreffende publicatie daar ook te vinden zijn.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.